Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер: Макс щеше да спечели без значение с кои гуми стартира

Хорнер: Макс щеше да спечели без значение с кои гуми стартира

2567
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Иван Тенчев, Маями. Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер бе категоричен след края на Гран при на Маями, че Макс Верстапен просто е бил по-бързият пилот през уикенда на петия кръг от световния шампионат за 2023 г. Той каза, че нидерландецът щеше да спечели дори и да бе започнал състезанието със средните по твърдост гуми, а не с твърдите, с които стартира и постигна отлично темпо.

Хорнер обясни пред медиите вечерта след надпреварата, че според калкулациите на тима по-добрата и бърза стратегия е била тази, използвана от Серхио Перес: медиум-хард. Условията на пистата обаче са направили използването на твърдите гуми по-добро от очакваното за сметка на средните по твърдост.

Кристиан Хорнер
снимка: Виктор Алекян

„Според данните и Макс би трябвало да стартира с медиум, за да постигне по-добър резултат. Но ако трябва да съм честен, то мисля, че при неговото темпо в тази надпревара нямаше да има значение, независимо с кой тип гуми бе стартирал“, заяви Хорнер

„Така обаче състезанието стана интересно, защото Верстапен трябваше да се грижи за гумите си в началото. А темпото му, както през целия уикенд, просто беше невероятно. Чеко също бе изключително силен и направи поредното си силно състезание.“

Хорнер отново подчерта, че Перес работи изключително добре със своите инженери и екип. Той заяви още, че не се е притеснил при пряката битка на пистата между двамата, защото те са наясно, че могат да се състезават, но като си оставят достатъчно място и не застрашават резултата на тима.

Перес се съгласи с шефа на Ред Бул в F1 по отношение на гумите

„Щеше да е риск да потегля от полпозишън с хард. Естествено, че исках да спечеля, но още в началото на надпреварата разбрах, че ще е сложно. От тази надпревара трябва да си взема поука, защото Макс имаше най-доброто темпо. Мисля, че нямаше как да постигна неговото представяне и е необходимо да разбера защо. Част от причините са гумите, но той като цяло бе по-силен. Ние може би бяхме в състояние да извлечем още малко от колата. В такъв труден уикенд обаче второ място не е лош резултат“, каза Перес.