Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Заклетите съперници Хорнер и Волф са единодушни по отношение на парите и...

Заклетите съперници Хорнер и Волф са единодушни по отношение на парите и продължават да не искат нов отбор в F1

2415
0
Кристиан Хорнер, Тото Волф
Кристиан Хорнер и Тото Волф; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Кристиан Хорнер и Тото Волф не пропускат случай да се „захапят“ един друг, макар че взаимоотношенията им понастоящем далеч не са толкова изострени, колкото през сезон 2021 във Формула 1. Когато стане дума за пари обаче, шефовете на Ред Бул и Мерцедес в Гран при проявяват интересно единодушие. По време на уикенда в Маями двамата отново коментираха възможността нов отбор да се присъедини към шампионата. И бяха на едно и също мнение: според Хорнер и Волф това щяло да е много трудно.

„Мисля, че проблемите са същите, каквито бяха и преди 12 месеца. Защо съществуващ отбор би приел 11-ти участник в първенството? Кой плаща? Делим приходите на 10, а в тази ситуация е все едно пуйките да гласуват за Коледа. Защо им е?“, риторично попита Хорнер

„От Либърти готови ли са да плащат и подпомагат 11-ти отбор? От ФИА готови ли са да намалят таксите си, за да помогнат на нов тим? Всичко това е от финансова гледна точка, но съм мислил по въпроса и в други аспекти. Погледнете питлейна при настоящото развитие на спорта тук, в Монако, на Зандвоорт. Къде ще го сложим този 11-ти отбор? Чисто операционно погледнато къде ще вместим моторхоумите? Поддържащите серии и персонал. Къде ще са камионите? Просто смятам, че ще е невероятно трудно нов тим да се вмести при настоящото развитие на спорта“, каза още шефът на Ред Бул.

Тото Волф отбеляза, че по принцип отборите не участват в процеса. Въпреки това от ФИА са потърсили мнението им по въпроса.

„Преди всичко ние нямаме глас в това. Ако ни питат… Търсят мнението ни, но не сме част от процеса по избирането или отхвърлянето на нов отбор. Изразихме мнение, че да се представяш на ниво във Формула 1 е изключително трудно. Отнело ни е много години, за да сме в настоящите си позиции. Преминали сме през трудни времена, когато Формула 1 не беше хита, който е сега. Ето защо който и да влезе в спорта, трябва да има ползи за всички ни“, коментира Волф.

„Ще донесе ли нещо ново в шоуто? Ще помогне ли за увеличаване на аудиторията? Ще похарчи ли сериозни пари за маркетинг, каквито ние – Ред Бул и Мерцедес, които седим сега тук – сме отделяли години наред. Та това в крайна сметка са стотици милиони долари“, продължи Волф

„Ако тези условия са изпълнени, тогава ние трябва да помислим какво да направим. Но ще повторя, че не сме част от процеса по управление на спорта в това отношение. Затова се надявам да бъде взето решение в интересите на Формула 1“, каза австриецът.

В началото на 2023 г. ФИА стартира процес за подаване на молби за участие във Формула 1 от страна на нови отбори. Най-известна е кандидатурата на Майкъл Андрети. Синът на легендата Марио Андрети я обяви още в началото на 2022-ра, но не получи подкрепа от другиго освен от президента на федерацията Мохамед бин Сулайем. През последните седмици се появяват и нови проекти, някои от които не звучат съвсем сериозно.