Начало Избрани Хорнер: Не съм изненадан от напускането на Биното

Хорнер: Не съм изненадан от напускането на Биното

2180
0
Матия Биното, Кристиан Хорнер
Матия Биното и Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Кристиан Хорнер не е изненадан от напускането на Матия Биното. 53-годишният инженер реши да си тръгне от Ферари в края на 2022 г. Оставката на Биното не е толкова голяма изненада, като се има предвид поредната криза в Скудерията.

Легендарният италиански отбор завърши на втора позиция при конструкторите, докато в същото време Шарл Льоклер остана само зад Макс Верстапен. От друга страна, монегаскът финишира  с изоставане от 146 точки, докато при конструкторите италианците бяха изпревари от Ред Бул с 205 точки. Макар да финишира на второ място, Скудерията бе записана с критики дори и от бившия си президент Лука ди Монтедземоло.

Във Ферари започнаха търсенето на нов ръководител след новината за напускането на Биното. Предполага се, че екипът от Маранело се е спрял на шефа на Алфа Ромео Фредерик Васьор. Французинът е в отлични отношения със звездата на Скудерията Шарл Льоклер. Двамата работиха заедно в екипа на Заубер през сезон 2018. Другите имена, спрягани заместници на Биното са Андреас Зайдл, Рос Браун и дори Кристиан Хорнер. Директорът на Макларън не коментира тази тема, докато Хорнер категорично заяви, че няма да си тръгва от Милтън Кийнс. В същото време Браун обяви, че се пенсионира.

Шефът на Ред Бул призна, че е никак изненадан от решението на Биното да подаде оставка.

„Не съм изненадан от напускането на Биното. Очевидно това е решението на Ферари“, сподели Хорнер.

Британецът ръководи Ред Бул още от създаването на австрийския екип през 2005 г. За този период от време във Ферари смениха няколко пъти своя ръководител. Първо на този пост бе Жан Тод, който бе наследен от Стефано Доменикали. Италианецът бе освободен заради провала на Черните кончета в началото на турбо-хибридната ера през 2014-та и бе заменен за кратко от сънародника си Марко Матиачи. После Ферари назначи Маурицио Аривабене, който остана до края на сезон 2018. От началото на 2019-та Скудерията разчиташе на Матия Биното.

„Смятам, че това ще бъде шестият директор на Ферари, срещу когото ще седя откакто ръководя Ред Бул“, добави Хорнер.

Биното ще напусне Ферари в края на този месец. През последните 28 години той заемаше различни инженерни и управленски длъжности в Маранело. Хорнер не пропусна да изрази съчувствие към своя колега.

„Очевидно му е доста трудно. Тази година те имаха страхотен автомобил и със сигурност бяха много конкурентоспособни.“

Британецът също така даде да се разбере, че няма да заменя Биното и остава част от Ред Бул.

„Моят ангажимент е свързан с отбора на Ред Бул. Аз съм там от самото начало и очевидно имам много близка привързаност към всички в Милтън Кийнс.“

Накрая Хорнер каза, че догодина не очаква повторение на случилото се през сезон 2022 и вярва, че Ферари и Мерцедес ще отвърнат на удара и ще бъдат много по-силни. Освен това шефът на Ред Бул похвали Люис Хамилтън и Джордж Ръсел.

„Мисля, че и двамата изкараха страхотни сезони. Завършването на Джордж пред Люис през първата му година в отбора е впечатляващо постижение. Въпреки това знаем, че Люис все още е там.“

„Трябва да се предположи, че те ще се върнат и ще се борят здраво през следващата година, докато във Ферари също ще се стремят да постигнат напредък. Затова очаквам следващия сезон да бъде много по-труден“, завърши Кристиан Хорнер.