Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер: Перес има най-трудната задача в F1

Хорнер: Перес има най-трудната задача в F1

1077
0
Серхио Перес и Кристиан Хорнер
Серхио Перес и Кристиан Хорнер, снимка Ред Бул Контент Пуул

Кристиан Хорнер заяви, че Серхио Перес има „най-трудната задача в F1“. Шефът на Ред Бул вярва, че има много малко пилоти, които биха били на нивото на Макс Верстапен в настоящия момент.

Перес изживя една доста тежка кампания. Опитният мексиканец спечели само две състезания и нямаше отговор на темпото на Верстапен. Перес финишира втори в крайното класиране, което бе най-добрият резултат в кариерата му. От друга страна, изоставането му спрямо Верстапен бе 290 точки

Слабите резултати на Перес веднага породиха спекулации относно бъдещето му в Ред Бул. Разбира се, Хорнер и Хелмут Марко многократно казваха, че мексиканецът ще бъде част от тима и догодина.

Перес има договор с Ред Бул до края на 2024 г. Очакванията са той да запази мястото си в тима и да не бъде заменен по средата на кампанията. Всичко това зависи от резултатите на 33-годишният състезател през първата половина от следващата кампания.

Хорнер коментира представянето на Перес през тази година. Британецът призна, че мексиканецът има „най-трудната задача в F1“, тъй като има доста силен съотборник.

„Перес има най-трудната задача в F1. Мисля, че с количеството утвърдени съотборници [които е имал], Верстапен вероятно е една идея по-труден спрямо останалите“, сподели Хорнер.

„[Макс] работи на толкова високо ниво и е безмилостен. Трябва да имаш невероятни умствени способности, за да се справиш с това нещо всеки път и когато видиш някаква информация и се запиташ: „Уау, как е направил това?“

„Необходима е определена сила на характера, за да можеш да се справиш с това нещо. Формата, в която е Макс през последните три- четири години, е невероятна. Той работи на толкова високо ниво. Би било трудно за всеки пилот, който дели един гараж с него“, добави шефът на Ред Бул.

Хорнер вярва, че състезанието в Маями е било доста тежко за Перес от психическа гледна точка. Тогава мексиканецът бе победен от Верстапен, въпреки че нидерландецът потегли няколко места по-назад

„Психическата сила винаги играе ключова роля при всеки един спортист. Тази година имаше решителен момент, който бе в Маями. Там Чеко имаше широко открехната врата пред себе си, тъй като беше спечелил състезанията в Азербайджан и в Саудитска Арабия. Можеше да се види, че увереността му е висока.“

„Макс спечели това състезание, след като беше застигнат от червен флаг в квалификацията и стартира в дъното на полето. Мисля, че това беше доста брутално за Чеко от психическа гледна точка. След това дойде Монако (където Перес катастрофира в квалификацията), което усложни нещата“, каза още Хорнер.

Шефът на Ред Бул знае, че рано или късно ще трябва да бъде взето решение дали Перес ще остане в тима и след 2024 г. Според британския мениджър, решението ще бъде взето „когато му дойде времето“.

„Ще се справим с това когато му дойде времето“, каза Хорнер. „Това, което искаме, е да видим представянето на Чеко Перес през първата част на годината. В Бахрейн той беше много, много плътно с Макс. Състезанието в Саудитска Арабия беше страхотно, като двамата се бореха при толкова малки разлики.“

„В Азербайджан Перес спечели спринта и Гран при. Това са типове представяния, за които знаем, че той е способен. Въпросът е просто да го върнем в тази мисловна рамка, за да извлечем максимума от него и той да се върне към тези нива на представяне“, заключи Кристиан Хорнер.