Начало Избрани Хорнер също отрече твърденията на Ръсел за криене на скорост от страна...

Хорнер също отрече твърденията на Ръсел за криене на скорост от страна на Ред Бул

1983
0
Кристиан Хорнер
Кристиан Хорнер; снимка: Андро Дюлгерян

Кристиан Хорнер също отрече твърденията на Джордж Ръсел за криене на скорост от страна на Ред Бул. Британецът не бе съгласен с предположенията на пилота на Мерцедес, че отборът от Милтън Кийнс все още не е разкрил пълния потенциал на RB19.

Ред Бул започна сезон 2023 по невероятен начин. Австрийският отбор спечели стартовете в Бахрейн, Саудитска Арабия и Австралия. По-впечатляващ бе факта, че тимът се намираше в собствена лига и нямаше никаква пряка конкуренция

Доминацията на Ред Бул бе коментирана от част от другите отбори на грида. Джордж Ръсел се изказа най-крайно след като заяви, че австрийците ще спечелят всички надпревари от сезон 2023. Състезателят на Мерцедес също така предположи, че от Ред Бул нарочно не са показали истинската си скорост по време на последния старт в Мелбърн тъй като се опасяват от външна намеса, която да намали част от аванса им.

„Със сигурност се въздържат. Мисля, че са почти смутени да покажат пълния си потенциал, защото колкото са по-бързи, толкова повече спортът ще се опитва някак да ги задържи“, заяви тогава Ръсел.

„Реалистично погледнато мисля, че те имат може би 0.7 сек пред останалата част от колоната. Не знам колко точно е в момента, но Макс [Верстапен] няма причина да натиска, нито Ред Бул. Честно казано, те са свършили страхотна работа. Това не може да им бъде отнето. А ние очевидно трябва да подобрим нашата работа“,  допълни пилотът на Мерцедес.

Малко след това Верстапен отговори на твърденията на Ръсел. Двукратният световен шампион отрече да е криел истинската скорост на RB19. Вместо това той обясни, че е контролирал темпото си с цел да запази по-добре гумите на Пирели.

Хорнер също побърза да опровергае твърденията на Ръсел. Шефът на Ред Бул се позова на собствения период на доминация на Мерцедес. По време на него германският производител спечели почти всички титли в периода 2014-2021 г.

„Това е много щедро от негова страна! Отборът му би знаел твърде добре за този вид предимства“, заяви Хорнер. „Във всяко състезание винаги има елемент на управление на гумите, който се случва в даден момент. Тъй като това беше състезание с едно спиране, което бе много рано, разбира се, че имаше елемент на управление на гумите. Можеше да се види как Чеко [Перес] не се мотаеше насам-натам.“

„Той не се разхождаше наоколо, нито задържаше седем десети на обиколка, защото не искаше да покаже пълния потенциал на автомобила. По-скоро смятам, че решетката в Мелбърн беше малко по-близка в сравнение с предишните два старта“, добави шефът на Ред Бул.