Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен отрече, че крие скорост: Контролираното темпо е за пазене на гумите

Верстапен отрече, че крие скорост: Контролираното темпо е за пазене на гумите

2537
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен потегли най-добре при третия рестарт в Австралия; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен отрече да крие темпото на своя Ред Бул RB19 и заяви, че кара внимателно, за да пази гумите, а не с цел да замаскира скоростта на колата си. Въпросът възникна след предположение от страна на Джордж Ръсел, че тимът от Милтън Кийнс не демонстрира пълния си потенциал. Според пилота на Мерцедес причината за това е, че Верстапен и Ред Бул се опасяват от външна намеса ако се види, че имат твърде голям аванс.

Верстапен директно бе попита в подкаста на BBC Chequered Flag дали наистина крие темпо. Той отговори, че кара внимателно с оглед на пазенето на гумите.

„Според мен и те (Мерцедес – б.р.) не могат да направят нищо по въпроса. Ние се стараем да свършим възможно най-добра работа по отношение развитието на колата, но става дума и за контролиране на темпото, защото не знаехме – мисля, че никой не бе съвсем наясно – колко ще издържат гумите хард“, обясни Верстапен.

„Така че управлението е, за да стигнем до финала. Според мен имахме малко повече скорост от другите, но няма смисъл да се мъчиш да печелиш по половин секунда на обиколка и да си съсипеш гумите, защото не се знае какво може да стане. Кола за сигурност, червен флаг – всичко това се случи на Албърт парк. Така че няма нужда да се рискува“, допълни Верстапен

В анализ на Гран при на Австралия на the-race.com се посочва, че многократните спирания и коли за сигурност по време на състезанието в Мелбърн замаскираха реалното предимство на Верстапен.

„Фактът, че почти всички управляваха темпото си толкова внимателно между сейфти карите означава, че нямаше бързо отваряне на разлики. Беше ясно, че ще загубиш много позиции при ново спиране. Екипите си самоналожиха този механизъм, затягащ се възел на стратегическа безизходица.“

„Вълнението в това състезание бе какво ще се случи при всеки от стартовете от място. Това бяха единствените възможности доминацията на Верстапен да бъде някак нарушена“, се казва в анализа.