Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер се ядоса на въпроси за Перес и за проблеми в Ред...

Хорнер се ядоса на въпроси за Перес и за проблеми в Ред Бул: Водим и в двата шампионата, вярваме в пилотите

2188
0
Серхио Перес, Кристиан Хорнер
Серхио Перес и Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Кристиан Хорнер се ядоса на въпроси относно Серхио Перес, защо в Ред Бул решиха да задържат мексиканския пилот и къде се объркаха нещата за тима от Милтън Кийнс. Бъдещето на Перес бе поставено под съмнение заради спада във формата му след силното начало на сезон 2024. Той подписа нов договор с тима през юни. Една от идеите бе, че така ще освободи съзнанието си от тревоги за бъдещето и това ще помогне да се представя силно на пистата. Формата на Перес обаче не се подобри драматично до лятната пауза.

Точно преди ваканцията в Милтън Кийнс имаше среща. Едно от решенията от нея бе, че Перес остава в отбора. В Нидерландия, където този уикенд се провежда 15-ти кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2024 г., Хорнер заяви, че всичко опирало до представяне и в Ред Бул вярвали и в двамата си пилоти.

Разговорът по Скай Спортс F1 тръгна от представянето на отбора на Ред Бул в шампионата. Хорнер бе попитан къде се объркаха нещата за ръководения от него екип.

„Обожавам факта, че водим и в двата шампионата, имаме повече победи и полпозишъни (досега от съперниците) и все пак ме питате къде са се объркали нещата“, отговори Хорнер.

След като му бе посочено, че стандартите на Ред Бул са много високи, а от Макларън спечелиха повече точки през последните пет надпревари разговорът стана още по-напрегнат.

„Абсолютно и това е, защото двете ни коли не са в челото. Наясно сме с това. Имахме наказания за двигатели, отпадания и сме съвсем наясно какво е необходимо, за да обърнем нещата. Уверен съм, че ще успеем“, каза Хорнер.

След това дойде въпросът защо Перес получи още време в тима като се има предвид важността на това и двете коли да печелят точки.

„Ами ти кой би сложила?“, попита Хорнер Натали Пинкам.

„Аз не съм шеф на Ред Бул“, отговори тя.

„Ти за кого би го сменила? Защо би го сменила?“, продължи Хорнер.

„Ние знаем на какво е способен Чеко. Знаем, че в началото на годината той печелеше точки, взе четири подиума в пет надпревари. Мисля, че просто има известна липса на увереност и това доведе до (негативна) спирала (в представянето). И според мен – надявам се – е изчистил някои неща през лятната пауза“, каза още Хорнер.

„Идват писти, на които той е печелил. Идва Азербайджан, където бе пръв и в спринта, и в Гран при състезанието в един и същи уикенд. Спечели фантастична победа в Сингапур срещу Шарл Льоклер в смесени условия. Много бърз е на Монца. Зандвоорт не е най-добрата му писта. Така че от предстоящите четири старта преди следващата мини пауза бих казал, че тук е най-трудното за него трасе“, добави Хорнер.

„Всичко опира до представянето. Имаме двама пилоти, в които вярваме. Вярваме, че състезателите ни са в състояние да донесат най-добрите резултати. Ако имахме съмнение в това, щеше да има промени. Тук винаги има напрежение и всички пилоти са наясно. Това е Формула 1. Наясно сме какво може Чеко, трябва само да го върнем в точния прозорец. Вярваме, че сме в състояние да защитим шампионата. Много бързо заклеймявате Серхио. Стараем се максимално да му дадем шанс да си върне формата. Има пълната ни подкрепа“, допълни Хорнер.

Хорнер опроверга също така изявление на Хелмут Марко, направено по-рано тази седмица. Австриецът каза, че догодина Лиам Лоусън със сигурност ще е в един от болидите на Ред Бул, а решението ще бъде взето през септември. Новозеландецът има опция в договора си, която ако не бъде използвана, ще е свободен за догодина.

„Попитах Марко – той каза, че Лоусън ще има място във Формула 1 догодина някъде. Може да го дадем под наем. Нищо не е фиксирано.“

„Ако не използваме опцията си за Лиам, то той ще е свободен за 2025 г. В договорите на пилотите често има специфични времеви рамки (за определени варианти). По-рано говорих с Хелмут и той заяви: „Не, не съм посочвал коя кола. Казах „място““, заяви Хорнер.

Хелмут Марко бе цитиран от „Клайне Цайтунг“, че е казал „един от нашите болиди“. До момента нито изданието е оттеглило материала си, нито Марко е давал публично уточнение какъв е бил коментарът му.

След обявяването на Джак Дуън за второто титулярно място в Алпин за 2025 г. във Формула 1 за догодина останаха свободни три места. Едното е в Мерцедес, където се очаква другата седмица да бъде оповестено привличането на Андреа Кими Антонели. Другото е в Заубер/Ауди – от там преди няколко месеца проявиха интерес към Лоусън. Третото е във Виза РБ. Ситуацията в тима от Фаенца не е изяснена напълно. Същото обаче важи и за самия екип на Ред Бул. В Милтън Кийнс решиха да задържат Перес до края на настоящия сезон, но няма гаранция, че мексиканският пилот ще остане там и догодина.