Начало Рали Hyundai представи рали-версия на Veloster

Hyundai представи рали-версия на Veloster

59
0
Hyundai,Veloster

Докато почитателите на Hyundai очакват с нетърпение най-новия модел на марката – Veloster да се появи на пазара, корейската компания представи негова рали-версия, която ще участва в рали-крос сериите от шампионата на САЩ от март до октомври тази година.

Автомобилът с мощност 500 к.с. и задвижване на четирите колела е подготвен от легендата на рали-спорта отвъд океана Рис Милън, който ще бъде и зад волана му по време на стартовете от сезон 2011. Болидът ще дебютира на започващия утре автосалон в Чикаго. Hyundai и екипът на Милън подготвят за участие в сериите и втори Veloster, зад чиито волан ще се редуват рали-шампиона Маркус Дод и световния рекордьор по мотоциклетизъм-фрийстайл Роби Мадисън. Предвижда се и конструрането на трети Veloster, който ще стартира в класа с две задвижващи колела в рали-крос шампионата.

Бездруго лекият Veloster е олекотен допълнително от специалистите на Милън чрез отстраняване на уплътненията и лепилото от купето и замяна на част от стоманените панели аналози, изработени от въглеродни влакна и кевлар, които са със 75% по-леки. Добавени са задно крило, което осигурява аеродинамичен натиск и вентилационни отвори на предния капак за по-добро охлаждане на двигателя.

Интериорът е променен до неузнаваемост – отстранени са многобройните елементи, осигуряващи характерния за автомобилите на марката изключителен комфорт и е монтирана осемточкова предпазна клетка за подсилване на шасито.

Стандартният 2,0-литров четирицилиндров двигател на Hyundai е подсилен с турбокомпресор и е свързан с шестстепенна секвенционална скоростна кутия X-Trac. Резултатът е Veloster с мощност 500 к.с. и въртящ момент 816 Нм.

Окачването на автомобила е усъвършенствано с оглед на множеството скокове, които трябва да извършва по рали-крос трасетата.