Начало Рали Hyundai Racing Trophy с първо място в отборното класиране в националния шампионат

Hyundai Racing Trophy с първо място в отборното класиране в националния шампионат

103
0

Hyundai Racing Trophy отбеляза трети успешен състезателен сезон, в който екипажите на едномарковия шампионат доказаха силата на спортната платформа със своето развитие и постижения.

След 6 старта в Румъния, Турция и България, Hyundai Racing Trophy се наложи отново като формат за развиване на млади таланти в рали дисциплината, спечелвайки престижното първо място в отборното класиране на Националния рали шампионат на България.

Основните пилоти на трите Hyundai i20 Coupe R през сезон 2017 бяха Симеон Симеонов, Денис Станчовски и Виктория Гъркова. До последно тримата бяха в непрестанна битка за надмощие както помежду си, така и с конкурентите си в клас RC5.

За пръв път тази година, четвъртият автомобил от едномарковата надпревара бе управляван и от два различни турски екипажа на две състезания. Развитието на спортната платформа и нейното признание на международно ниво се реализира по естествен начин посредством любезната покана на организаторите на рали състезания в Турция и желанието им турски млади пилоти да бъдат обучавани от екипа на Hyundai Racing Trophy.

Безапелационен шампион в едномарковия шампионат със 6 от 6 победи стана Симеон Симеонов, който за трета поредна година показа сериозно израстване в шампионата. 18-годишният първенец се окичи и със златото в клас RC5, както и получи купа „Тодор Славов” за млади пилоти.

Симеон постигна тази победа, благодарение на своите амбиция и смелост, както и множеството тренировки в зимни условия с треньора Петър Гьошев от Motorsport Academy. Първенецът в едномарковия шампионат е най-голямият пример за успеваемостта на спортната платформа за развитие на състезателните умения и постигане на високи резултати в едни от най-тежките ралита.

През целия сезон във врата на Симеонов дишаше 16-годишният дебютант в рали дисциплината Денис Станчовски. Младият талант не даде и секунда почивка на конкурентите си по отсечките като определено спечели много фенове с бързото си и атрактивно каране. Денис не вдигна крака от газта до последно и спечели вторите места в едномарковия шампионат и клас RC5.

Неведнъж през сезона Симеон споделяше, че Денис е негов основен конкурент и е впечатлен от неговото темпо и устременост. Шампионът потвърди, че Hyundai Racing Trophy помага и развива млади таланти като Станчовски, който е едва на 16 години и все повече се доказва като прогресивно развиващ се пилот, който има амбицията да превърне практиката и теорията на спортната платформа в реалност.

Виктория Гъркова, първата дама пилот в Hyundai Racing Trophy, доказа на момчетата, че рали спорта може да бъде покорен и от момиче. 20-годишната Вики също дебютира в автомобилните състезания с Hyundai i20 Coupe R и постепенно вдигаше темпото си до края на сезона. Тя показа смелост и отборен дух, като не се отказа нито веднъж, въпреки няколко инцидента по време на състезания и контузия на крака.

Изключително тежките метеорологично условия на ралитата през 2017 година не спряха Виктория и тя се справи с всички предизвикателства, финиширайки трета в Hyundai Racing Trophy и клас RC5. Тя стана и победител в генералното класиране за годината при жените.

Многобройните титли и постижения на екипажите от едномарковия шампионат се дължи не само на талантливите пилоти и навигатори, но и на издръжливостта на техните автомобили. Сериозната технологична еволюция на Hyundai i20 Coupe R даде летящ старт на състезателите от спортната платформа още в началото на сезон 2017. Без повреди и неизправности финишираха всички рали автомобили на Hyundai Racing Trophy, а професионалният екип от механици се погрижи за сервизирането им на световно ниво.

За финал на състезателния сезон, екипът на едномарковия шампионат заслужено спечели титлата в отборното класиране на Националния рали шампионат на България – доказателство за успешната спортна платформа, която превръща начинаещи рали пилоти в шампиони, устремени към световната сцена.