Начало Рали Хюндай i20 WRC направи успешен дебют и на асфалт

Хюндай i20 WRC направи успешен дебют и на асфалт

26
0
Юхо Ханинен

Интензивната тест програма на Хюндай Моторспорт продължава – моделът i20 WRC, с който марката ще се върне в световния рали шампионат дебютира на асфалт. Тренировките на тази настилка бяха проведени във Франция, докато изпитанията на чакъл през изминалите седмици продължиха във Финландия.

Тест пилотите на екипа Бриан Буфие и Юхо Ханинен провеждаха сесии в продължение на 10 дни.

За първото излизане на i20 WRC на асфалт имахме сериозен тестови план, чиято основна цел беше намиране на базови настройки за тази настилка. Натрупахме доста километри без сериозни проблеми и получихме ценна обратна информация от Бриан и Юхо. Данните ще ни позволят да се концентрираме върху изпипване на отделни компоненти. Като цяло представянето бе наистина положително – коментира шефът на тима Мишел Нандан.

Според Буфие резултатът от тренировките е солидна база, от която автомобилът може да се развива по-нататък.

Пътищата в района на изпитанията ни позволиха да изпробваме някои ключови елементи и да разберем какво е поведението на i20 WRC на асфалт. Много съм доволен от поведението на автомобила и в бързите секции, и на неравности. Ще продължим да работим, но определено намирам колата за много добре балансирана и лесна за управление – допълни французинът.

В тренировките във Финландия екипът бе с ревизирана, по-нова версия на i20 WRC.

Направихме някои промени във формите и по време на теста работихме по аеродинамиката на колата – тя бе с нов аеропакет, с който търсехме добър баланс. Искахме да проверим всичко по нея, за да се уверим, че работи както трябва при висока скорост и на скоковете. Важно бе да изследваме поведението при приземяване, тъй като изискванията при такъв тип управление са много сериозни. Изпробвахме още различни окачване и диференциали – обясни Нандан.

Юхо Ханинен заяви от своя страна, че е приятно изненадан от управлението на колата:

– Понякога карането във Финландия може да е наистина трудно, а и никога не си сигурен какво да очакваш. В този случай обаче всичко бе някак лесно от самото начало и работихме само по малки неща. Автомобилът реагираше чудесно на всяка промяна. Незабавно имах усещането, че мога да се доверя на колата и то се засилваше всеки ден.