Начало WRC News Хюндай потвърди участието си в рали Хърватия

Хюндай потвърди участието си в рали Хърватия

605
0
Хюндай i20 N Rally1
снимка, Хюндай

Хюндай потвърди участието си в рали Хърватия. Южнокорейският производител реши да се включи в четвъртия кръг от сезон 2023 в WRC и няма да използва третия си автомобил в знак на почит към Крейг Брийн.

Брийн трябваше да участва във втората си надпревара от сезон 2023 в световния рали шампионат на ФИА. Ирландецът се завърна в Хюндай след като прекара сезон 2022 в М-Спорт Форд

Брийн финишира на второ място в първото си участие за тази година в Швеция. За съжаление това се оказа и последната надпревара от WRC в неговия живот. Пилотът на Хюндай загина по време на тестове в Хърватия, които се проведоха миналата седмица. Ирландецът загуби контрола над своя автомобил Хюндай i20 N Rally1, след което се е ударил в стълб и е издъхнал на място. В същото време навигаторът му Джеймс Фултън се е отървал без сериозни наранявания.

Днес Хюндай обяви, че няма да пусне третия си автомобил в Хърватия от уважение към паметта на Брийн. Така марката ще се включи в асфалтовото състезание с титулярните си пилоти Тиери Нювил и Есапека Лапи.

Решението за участие бе взето след внимателно обмисляне и включваше дискусии със семейството на Брийн, неговия навигатор, както и екипажите и членовете Хюндай Моторспорт

Хюндай ще използва специална ливрея на своите автомобили в памет на Брийн. Очаква се всичките отбори от класовете Rally1 и Rally2 да отдадат почит на ирландеца по време на рали Хърватия.

„След внимателно обмисляне, включващо всички заинтересовани страни, решихме да участваме в рали „Хърватия“, сподели шефът на отбора Сирил Абитебул.

„Ще направим това в памет на Крейг, за да почетем неговата страст към ралитата и състезателния му дух. Ще се включим с два автомобила и ще изтеглим третия в знак на уважение към него.“

„И двата автомобила ще се движат със специален ливрея. Тя ще бъде посветена на Крейг, неговото семейство, приятели и фенове. От разговора с всички стана ясно, че най-добрият начин да почетем наследството на Крейг не е да оттеглим участието си. Затова ще ве включим в рали Хърватия с мисъл за нашия изгубен съотборник, приятел и невероятен състезател.“

„Участваме в това рали най-вече в чест на Крейг и неговия невероятен живот и талант. Крейг беше горд ирландец и страстен представител на ирландската рали общност. Затова ливреята ще представя цветовете на ирландското знаме в негова памет“, добави шефът на Хюндай.

Брийн ще бъде погребан през утрешния ден. Церемонията ще се състои в 13 часа ирландско време и ще се излъчва на живо в интернет. В знак на почит към ирландеца, WRC реши да извади от употреба №42 до края на настоящия сезон.