Начало Рали Хюндай с подиум в третия си WRC старт

Хюндай с подиум в третия си WRC старт

26
0
хюндай

Тимът на Хюндай спечели подиум в световния рали шампионат в едва третия си старт в първенството. Тиери Нювил и Никола Гилсул финишираха трети в Мексико, където отборът изпълни още първоначалната си и основна цел – и двете коли i20 WRC (Крис Аткинсън бе зад волана на втората) да стигнат до финала.

Драмата за Нювил настъпи в самия край на надпреварата, когато се появи теч от радиатор.

Бяхме изминали 3-4 километра от дистанцията, когато видях, че температурата на двигателя е много висока. Тогава осъзнах, че имаме проблем. Беше ужасно стресиращо. Поправихме бързо нещата, но използвахме всичко налично, за да допълваме системата. За щастие в края на пауърстейджа ни дадоха бира и спасихме положението. Опитах да остана спокоен, повтарях си, че всичко е наред, но въпреки това бях нервен. За щастие температурата падна – обясни белгиецът пред wrc.com.

Нювил бе безкрайно щастлив да спечели подиум в толкова тежко рали като Мексико. Обясни, че е внимавал много – стремял се е към най-добрия възможен резултат, но без да прескача лимитите на колата си.

Целта ни винаги е била да стигнем до финала, така че подиумът е прекрасен бонус. Доволни сме както от много ценната събрана информация, така и от факта, че преизпълнихме поставените задачи. Беше истинско екипно усилие и се гордея с постижението ни – допълни Тиери.

Надпреварата в Мексико бе първо състезание за Крис Аткинсън от над година, както и първо негово участие като пилот на Хюндай в световния шампионат. Той изпълни указанията на отбора, като освен това взе и точки, но ралито не бе лесно за него, а и имаше някои технически проблеми.

Беше труден уикенд, но приключи по страхотен начин – можем да празнуваме финал с двете коли, както и първи подиум. Ние имахме някои грижи. В петък се появи проблем с окачването и изостанахме. След това трябваше да карам внимателно, за да постигнем целта си и съм доволен, че успяхме. Направихме някои подобрения по колата по време на състезанието и опитът ще е полезен на екипа по-нататък през сезона. Нямам търпение отново да карам i20 WRC по-късно през сезона – каза австралийският пилот.