Начало Рали Хюндай ще се опитат и двете им коли да финишират в Швеция

Хюндай ще се опитат и двете им коли да финишират в Швеция

29
0
Тиери Нювил

Екипът на Хюндай е готов за следващото предизвикателство от тазгодишния световен рали шампионат и в отбора се надяват този път да имат повече късмет, отколкото в Монте Карло. Целта на тима от Алценау за Швеция е да завършат и с двете коли. Съотборник на Тиери Нювил за снежната надпревара е Юхо Ханинен.

Отборът започна подготовката си за това уникално в календара на WRC рали още миналия декември с петдневен тест в Рованиеми (Финландия). Там Нювил и Ханинен караха i20 WRC на сняг. Тренировката бе използвана за намиране на оптимални настройки за състезанието, както и да придобият пилотите достатъчно ниво на увереност в автомобилите при висока скорост на такава настилка.

Рали Швеция е следващата ни възможност да развиваме Хюндай i20 WRC и да събираме ценни данни – коментира шефът на тима Мишел Нандан. – Тази надпревара е много специална и ще се изправим срещу няколко предизвикателства: колите ни трябва да работят при екстремно ниски температури, необходими са максимална стабилност и сцепление. По пътищата има и преспи, а в двигателя лесно може да попадне сняг дори при най-малкото докосване. В Монте Карло не покрихме километрите, на които се надявахме, но все пак научихме някои ценни за бъдещето уроци. Целта ни сега ще е да стигнем и с двете коли до финала, за да натрупаме колкото се може повече опит.

Нювил има само две участия в Швеция досега и признава, че снегът е настилката, която харесва най-малко.

Въпреки това ралито ми доставя истинско удоволствие, а и миналата година там постигнахме чудесен резултат (пето място) – продължи белгиецът. – Уникално състезание е – много бързо, по тесни пътища и с големи преспи и банкети отстрани. Последните настройки ги напаснахме в деня тренировки преди самата надпревара. След твърде ранното отпадане в Монте Карло с Никола (Гилсул – навигаторът му, б.р.) нямаме търпение да стартираме отново и да завършим.

За Ханинен Швеция е извор на едни от най-хубавите му спомени – там той постигна най-добрия си резултат във WRC досега. Юхо има четири участия в снежното рали досега и заяви, че е изключително горд, че ще направи състезателен дебют за Хюндай точно там.

За един финландец карането на сняг е нещо съвсем естествено. Основната ни цел с Томи (Туоминен – копилотът му, б.р.) ще е да финишираме и да натрупаме възможно най-много опит за екипа, който ще помогне както за останалата част от сезона, така и за 2015 г. – каза Ханинен.