Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 И Нюи може да си тръгне, ако Хорнер бъде уволнен или напусне

И Нюи може да си тръгне, ако Хорнер бъде уволнен или напусне

4252
0
Ейдриан Нюи, Кристиан Хорнер
Ейдриан Нюи и Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ейдриан Нюи може да си тръгне от Ред Бул, ако Кристиан Хорнер бъде уволнен или напусне отбора от Милтън Кийнс. За възможността се заговори през последното половин денонощие във връзка с информацията, че срещу шефа на екипа се води разследване.

Причината да се говори за това, че и Нюи може да си тръгне от Ред Бул, е твърдение, което съществува от години. Смята се, че договорите на Хорнер и Нюи са изготвени така, че двамата се защитават един друг. И че според контрактите им ако единият вече не е част от екипа, то и другият може да напусне

Това твърдение, макар и добре познато във Формула 1, никога не е било официално потвърждавано. То обаче се разглежда в съвсем нова светлина в момента. Позициите на Хорнер изглеждат разклатени, въпреки че разследването срещу него все още продължава и не е приключило. Смята се, че каквито и да са изводите от проверката, 50-годишният англичанин може да не успее да опази поста си в Ред Бул F1.

Хорнер и Нюи са сред основните стълбове на отбора на Ред Бул във Формула 1. Хорнер оглави тима от самото му създаване. Всички успехи на отбора са постигнати под негово ръководство. Нюи отиде в Милтън Кийнс година след основаването на тима.

Гениалният конструктор е най-успешният в своята област в историята на F1. Той има успехи и титли с три различни отбора – Уилямс, Макларън и Ред Бул. През последните години почти непрекъснато се говори дали няма да спре с активната спортна дейност. Вече на 65 години, Нюи така или иначе олекоти програмата си. Отделя около половината си време на екипа във Формула 1. През лятото на 2021 г. претърпя сериозен инцидент по време на ваканция в Хърватска. Заради падането трябваше да бъде опериран, тъй като рискувал мозъчни увреждания. Важността на Нюи за екипа на Ред Бул бе демонстрирана впоследствие, когато Хелмут Марко обясни, че конструкторът открил проблеми при настройването на колите веднага след връщането си на писта.

Междувременно в публичното пространство вече се търсят коментари относно ситуацията с Хорнер, въпреки че не е известно в какво точно е обвинен шефът на Ред Бул F1

Ръководителят на Уилямс Джеймс Ваулс бе попитан в интервю за Блумбърг какво би казал по въпроса.

„Самият спорт отпреди 20 години е доминиран от мъже. Ако попитате мен за състава на един отбор, то ще отговоря най-вероятно бели мъже около 40-годишна възраст. Нещо такова. Това се променя и тази промяна е само положителна. Аз мога да контролирам единствено случващото се в Уилямс. И това, което мога да сторя, е да отворя очите на всички какво би трябвало да е положението. Най-добрите идеи не се раждат от една затворена група хора, а от различността“, заяви Ваулс.

„Предположенията (за Хорнер) са само това в момента – предположения. Опасявам се, че не знам какво стои зад тях и не съм наясно със значимостта на станалото. Всичко, което бих могъл да кажа, е, че ако нещо подобно се случи при нас, то ще вложим максимум усилия да разрешим нещата и да имаме култура на приемане на всички.“

На въпрос ако все пак тази история доведе дотам Хорнер да напусне Формула 1 какво би означавало това за спорта Ваулс отговори:

„Би означавало, че всеки от нас трябва да се погледне в огледалото и да се увери, че поставяме правилните въпроси в организациите си. Че работим по начин, от който да сме горди – не само днес, но и след 10 години.“