Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Щайнер си тръгна от Хаас, Аяо Комацу назначен за шеф на...

Официално: Щайнер си тръгна от Хаас, Аяо Комацу назначен за шеф на тима

2457
0
Гюнтер Щайнер
Гюнтер Щайнер; снимка: Хаас

Гюнтер Щайнер си тръгна от отбора на Хаас, обяви официално американският тим. По-рано днес стана известно, че техническият директор Симоне Реста напуска екипа.

„Хаас назначава Аяо Комацу като шеф на отбора вследствие незабавното напускане на Гюнтер Щайнер от организацията. Комацу, който досега бе директор на инженерния отдел, е с тима от 2016 г., като първоначално бе главен състезателен инженер“, се казва в съобщението на Хаас

От отбора посочват, че Комацу има над 20 години опит във Формула 1 и на оперативно, и на ръководно ниво. По-нататък през годината ще бъде назначен главен оперативен директор, който ще работи в Европа и ще подпомага Комацу в дейността му.

„Бих искал да започна с благодарност към Гюнтер Щайнер за упоритата работа през последното десетилетие. Желая му всичко най-добро в бъдеще“, коментира собственикът на отбора Джийн Хаас.

„Развитието ни като организация изисква подобрение представянето ни на писта. С назначаването на Аяо Комацу на практика издигаме инженер начело на ръководството. Имахме някои успехи, но трябва да сме постоянни в постигането на резултати, които да ни помогнат за достигане на по-големите ни цели. Трябва да използваме ефективно ресурсите си, да подобрим конструирането и инженерните дейности“, допълни Хаас.

Комацу каза, че се вълнува от възможността да ръководи отбора на Хаас

„Работя с отбора от дебюта му на писта през 2016 г. Нямам търпение да ръководя програмата. Очевидно е, че напоследък не бяхме достатъчно конкурентоспособни, което бе разочароващо за всички ни“, добави Комацу.

Това развитие на нещата в Хаас води до още по-голяма несигурност за отбора. По-рано днес бе оповестено (макар и все още да не е потвърдено официално), че техническият директор Симоне Реста напуска отбора. Причината е пререкания с Джийн Хаас относно посоката на развитие на тима. Реста искал да се инвестират средства във VF-23 от началото на сезон 2023. Собственикът на екипа обаче настоявал посоката на конструиране да се промени в посока решенията на Ред Бул.