Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Иън Джеймс: Де Врис заслужава мястото си в F1

Иън Джеймс: Де Врис заслужава мястото си в F1

729
0
Ник де Врис, Алфа Таури
Ник де Врис, снимка Ред Бул Контент Пуул

Ник де Врис заслужава мястото си в F1. Това смята шефът на отбора на Макларън във Формула Е Иън Джейнс. Британският специалист е сигурен, че нидерландецът има невероятен характер, който ще му помогне да успее по-бързо да се адаптира в най-високото ниво на моторните спортове.

Кариерата на Де Врис е изключително интересна. Нидерландецът премина през малките категории преди да дебютира в F2 през 2017 г. Там той остана в продължение на три сезона и дори стана шампион в края на сезон 2019. След това Де Врис трябваше да продължи кариерата си на друго място заради правилата на F2, които задължават всеки един шампион да си тръгне.

Де Врис така и не си намира титулярно място в F1 и стана резерва в Мерцедес. В същото време той каза за екипа на германския производител във Формула Е, както и записва участия в клас LMP2 на WEC.

Нидерландецът спечели световната титла през сезон 2020-21 във Формула Е с Мерцедес. Нидерландецът остана част от тима на Сребърните стрели до края на сезон 2021-22, който бе последен за Мерцедес в електрическия шампионат.

Де Врис бе спряган за един от претендентите за място в новия тим на Мазерати MSG. Но от друга страна той искаше да си тръгне от Формула Е и да се състезава в други шампионати или серии.

27-годишният състезател участва в общо четири свободни тренировки през сезон 2022 в F1. Де Врис кара автомобилите на Уилямс, Мерцедес и Астън Мартин. Той също така заместваше и Алекс Албон по време на уикенда в Италия. Макар да нямаше толкова голям опит с новото поколение болиди в световния шампионат, Де Врис показа отлично темпо и спечели две точки. Това бе забелязано от Ред Бул и д-р Хелмут Марко. В крайна сметка австриецът успя да убеди Де Врис да подпише договор с австрийската компания и да се състезава в дъщерния тим Алфа Таури. Бившият шампион в F2 и Формула Е вече посети фабриката във Фаенца и участва в следсезонните тестове в Абу Даби.

Де Врис се познава отлично и с Иън Джеймс. Двамата работиха заедно в продължение на три сезона във Формула Е с екипа на Мерцедес. След края на сезон 2021-22 Джеймс застана начело на Макларън. Британците заеха овакантеното място, оставено от Мерцедес.

Според Джеймс, казва, подходът на нидерландеца ще донесе осезаеми ползи на Алфа Таури. Базираният във Фаенца отбор се стреми да навакса изоставането, което натрупа през изминалата кампания.

Джеймс посочи и отношението на Де Врис към решаването на проблеми по „дипломатичен“ начин като важно качество, което да пренесе в следващия си отбор.

„Де Врис заслужава мястото си в F1“, сподели Джеймс. „Той беше човек, когото следяхме отблизо още преди да дойде за сезон №6 във Формула Е. Да ви кажа честно ние веднага разпознахме качествата му не само като пилот, но и като отборен играч.“

„Всеки отбор, за който той кара, ще се възползва от този подход. Ник умее да казва това, което трябва да се каже, да посочва къде могат да се направят подобрения. Хубавото е, че той го прави по дипломатичен начин, който не предизвиква недоволство у хората. Това е доста важно качество за един пилот, особено за такъв, който отива в отбор, който може би все още не е реализирал пълния си потенциал и има накъде да расте“, добави британецът.

„Смятам, че Де Врис ще бъде в много добра позиция, независимо че F1 е коренно различна серия. Там е много брутално. Затова мисля, че ще му се наложи да работи доста здраво. Според мен специфичният характер много ще му помогне.“

Джеймс смята, че повишението на Де Врис е добра демонстрация на наличните таланти във Формула Е. Това се отнася не само за състезателите, но и за инженерите и другия персонал, участващ в световния електрически шампионат с едноместни болиди. Британецът също така очаква с нетърпение да види как Де Врис ще се справи в F1.

„Наистина очаквам с нетърпение да го видя как се впуска в първия си сезон. Искам да видя как ще се справи там.“

„Според мен това е огромен успех и за Формула Е. Винаги сме били уверени във факта, че тук имаме достатъчно таланти. Не става въпрос само за пилоти, а и за инженери, търговски персонал и механици. Всички те могат лесно да преминат от една серия в друга, независимо дали става въпрос за Формула 1, Формула Е, WEC или каквото и да е. Това е още едно доказателство, че качеството на талантите в този падок е наистина достойно“, завърши Иън Джеймс.

Джеймс вече влезе в ролята си на ръководител на отбора на Макларън във Формула Е. Британският екип разширява присъствието си в шампионатите на ФИА. Пилоти на екипа ма NEOM McLaren FE са Рене Раст и Джейк Хюз.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от NEOM McLaren FE (@mclarenfe)