Начало Рали Илиев спечели Мабанол рали Сливен

Илиев спечели Мабанол рали Сливен

56
0
Димитър Илиев

Екипажът Димитър Илиев и Янаки Янакиев с Skoda Fabia S2000 спечели Мабанол рали Сливен, кръг от Intercontinental Rally Challenge и националния ни шампионат. Това бе шести успех за пилота в надпреварата, като той удържа аванса си от събота и остави Петър Гьошев и Димитър Спасов (Peugeot 207 S2000) на 11,2 секунди зад себе си.

Топ три в състезанието допълниха Игнат Исаев и Милен Илиев с Mitsubishi Lancer Evo 9, които се състезават само за националния шампионат. Така Крум Дончев и Петър Йорданов с Peugeot 207 S2000 за първи път се качиха на почетната стълбичка в класирането за IRC.

Илиев стартира неделния ден с преднина от 11,7 сек пред Гьошев. Двамата си разделиха по две етапни победи, но въпреки това преследвачът скъси само половин секунда от аванса на водача в състезанието. Така Илиев, който допусна единствените си грешки само в SS8 Стара гора, се поздрави с първа победа в IRC.

Пети в крайното подреждане завърши тандемът на Bulbet Rally Team Тодор Славов и Добромир Филипов с Renault Clio R3, които въпреки дългата пауза без състезания успяха да се преборят за победата при автомобилите с един двигателен мост. Варненският екипаж изпревари с 19,6 сек турчина Ягиз Авджъ, състезаващ се с по-силния Ford Fiesta S2000. Победителят от рали Ялта обаче започна деня с наказание от 20 секунди заради забавяне в сервизния парк.

Седми е естонецът Мартин Кандур с Honda Civic Type R, следван от Мурат Бустанджи от Турция с Ford Fiesta R2 и състезаващият се с украински лиценз французин Робер Консани (Renault Megane RS). Десетката допълни още един български представител – Антон Титов със Citroen DS3. На близо 35 сек. зад него се нареди осмата от рали Ялта Екатерина Стратиева със Citroen C2 R2 Max, която впечатли с изчистеното си и постоянно каране в надпреварата.