Начало Рали Илиев води след втория ден на рали Сливен

Илиев води след втория ден на рали Сливен

48
0
Димитър Илиев

Екипажът Димитър Илиев/Янаки Янакиев (Skoda Fabia S2000) води след 9 етапа от рали Сливен. Българският пилот натрупа аванс от 11,6 секунди пред най-сериозния си опонент до момента Петър Гьошев (Peugeot 207 S2000). Трети, на 1.33 минути, се движи Игнат Исаев (Mitsubishi Lancer Evo 9), който обаче се състезава единствено на националното първенство и класирането му не важи за IRC.

Така трети в генералното класиране е Тодор Славов (Renault Clio R3), който изостава на 2:24.9 минути. Варненецът е начело при автомобилите с един двигателен мост. Непосредствено след него е турският пилот Ягиз Авджъ (Ford Fiesta S2000), който изостава с 10 секунди от Тодор Славов.

Водачът Илиев бе доста убедителен през по-голямата част от деня, но в осмата отсечка (Стара река 2) реши да пести автомобила си и това едва не му изигра лоша шега. Преследващият го Гьошев спечели етапа и свали разликата между двамата на 7 секунди. В Българка 2 Илиев отново взе нещата в свои ръце, бе с 4 секунди по-бърз от опонента си и увеличи преднината си.

Денят ще се запомни и с няколко сериозни инцидента. Представящият се отлично Пламен Стайков (Mitsubishi Evo 9 R4) спука задна гума по време на третия етап Котел 1, а в предния капак му се заби клон. Той успя да завърши отсечката, но малко след това напусна надпреварата.

В същата отсечка тежко катастрофира турският екипаж Ейтан Халфон/Седат Бостанджъ (Ford Fiesta R2), който излетя от пътя. Състезанието бе спряно за повече от 40 минути, а пилотът и неговият навигатор бяха откарани в болницата в Котел. Там им бе оказана медицинска помощ, след което бяха преместени в болницата в Сливен. Ще им бъдат направени допълнителни медицински изследвания, като се очаква най-късно в неделя сутринта да бъдат изписани.

От състезанието отпадна един от претендентите за първото място при автомобилите с един двигателен мост – каращият с румънски лиценз италианец Марко Темпестини (Subaru Impreza R4). При него се повреди турбото и той напусна надпреварата след 7-и етап (Котел 2).

Днешният ден премина ок, не сме имали технически проблеми, не сме имали трудни моменти в състезанието – коментира Илиев. – Доволен съм от представянето ни. Смятам, че можем да сме и по-бързи, но за нас е важно да завършим и да вземем максималния брой точки. Разликите ни с Гьошев не са големи и утрешнияг ден ще предложи много зрелище за публиката.