Начало BG спорт Илия Царски с писмо до 97 наши клуба

Илия Царски с писмо до 97 наши клуба

715
0
Илия Царски
Илия Царски, снимка: Пресклуб България

Илия Царски изпрати писмо от 5 страници до 97 български клуба. В него той изразява мнението си относно ситуацията с Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) в момента, свиканата от централата национална среща в Стара Загора миналата събота и казаното на нея.

Освен писмото, Царски ще свика специална пресконференция по горепосочените теми в близките дни. Писмото е изпратено, за да бъдат информирани клубовете. А на пресконференцията ще бъде информирана широката общественост.

Според Царски 80 на 100 от клубовете не знаят за какво става дума и какво се случва. И с писмото той иска да покаже на колегите си, че всеки един от тях може да се окаже на неговото място.

Публикуваме пълния текст на писмото на Царски без редакторска намеса:

Уважаеми колеги,

За онези от вас, които предварително ясно разбираха пропагандните цели на свиканата набързо т. нар. Национална среща на БФАС в Стара Загора миналата събота, както и за присъствалите в залата представители на клубовете, искам да ви дам допълнителна информация, която тримата водещите на събитието – Александър Ковачев, Николай Златков и Иван Шопов, по никакъв начин не биха допуснали да излезе наяве.

Тук е посочена само една част от множеството други лични връзки и преплетени взаимни интереси на „управляващите в името на истината и бъдещето на спорта“ членове на групата.

За коя от многото истини говори господин Ковачев?

Александър Ковачев: „…Крайно време е в БФАС истината да възтържествува!…”. Тези пламенни слова, заредени с много административен патос и желание за самоизява, бяха изречени на Националната среща организирана тази събота от БФАС в Стара Загора, среща афиширана като подкрепата за оцеляването на българския автомобилен спорт.

За съжаление, въпреки огромните очаквания на тези нови „апостоли” от БФАС, един от които е именно г-н Александър Ковачев, неговите думи бяха чути едва от шепа присъстващи.

Изцяло подкрепям стремежа към истината, НО каква в действителност е тя?

Основните двигатели на започналата открита война от БФАС по всички фронтове (СБА, ММС, легитимното ръководство на БФАС, както и всички онези, които пречат за реализирането на техните лични цели и амбиции) са г-н Николай Златков и г-н Александър Ковачев. Те навсякъде застъпват тезата и се опитват да ни убедят колко жизнено важно за БФАС е членството ѝ във ФИА.

Как така толкова години до сега не сме имали никакви проблеми по отношение на комуникация и всякакви други връзки с ФИА? Автомобилният спорт у нас през тези години не е бил възпрепятстван в своето развитие от СБА и по никакъв начин Съюза не се е намесвал или цензурирал директните връзки, които бяха установени между БФАС и ФИА.Дори напротив – оказваше помощ на БФАС включително и финансова, като заплащаше ежегодна такса за членство във ФИА в размер на няколко хиляди евро, както и предоставяше луксозен офис на символична цена.

Краят на това сътрудничество настъпи изведнъж с появяването на г-н Александър Ковачев и номинирането му за член на комисия във ФИА.

Каква е логиката за всичко това? Бизнесът на Александър Ковачев е свързан изцяло с автомобилния спорт. Той се занимава с търговия и производство на автомобилни аксесоари, преработка и оборудване на автомобили с висока проходимост, организира международни автомобилни състезания с високи такси за екипажите, както и притежава изградена тракинг система за платено обслужване на автомобилни състезания, но няма нито един лицензиран от БФАС пилот към двата си клуба (чийто председател е той) през последните години.

Ясно е на всички, че пазарът в България е крайно ограничен за развитието на целия му бизнес и от жизнено значение са връзките и контактите, които той иска да придобие във ФИА. Едва ли е съвпадение, че малко след одобрението му за член на комисия към ФИА, той получи добре платената възможност да предоставя вече няколко години тракинг система (същата, която се опита по нелегитимен начин да продаде на БФАС) и времеизмерване на състезания в Африка. Благодарение на същите контакти той получи възможност да предлага услугите си срещу подобаващо заплащане и по други части на света.

По подобен начин стоят нещата и с г-н Николай Златков. И неговия бизнес е свързан изцяло с моторспорта. Известно е, че той се занимава с продажба на спортна екипировка и оборудване, тунинг и ремонт на спортни автомобили, както и търговия с автомобилни масла и добавки.

Съвсем естествено е желанието му да управлява и монополизира автомобилния спорт у нас, който той превърна в свое ЕООД, посредством своите марионетки в лицето на г-н Иван Шопов, г-н Петко Манолов и г-н Йордан Тодоров.

В състава на „Николай Златков” ЕООД моментално бяха включени жена му Виолета Николчева, която по незнайни причини беше „избрана” за капитан на националния отбор по планинско изкачване през 2018г., както и Димитър Георгиев-Полицая, който светкавично беше назначен като председател на комисия „Планинско изкачване” към БФАС, въпреки добрата работа на г-н Георги Стоянов като такъв преди него. С това приключи приватизацията на дисциплината от „Николай Златков” ЕООД. Най-трагичното в тази ситуация е, че г-н Николай Златков и неговата група изцяло подмениха вота на клубовете в БФАС, защото УС в такъв състав никога не е бил избиран и противоречи на устава на БФАС.

Най-вероятно внезапно появилото се желание  да „оправи” спорта се дължи на най-обикновени амбиции да разшири своето бизнес влияние сред автомобилистите и съпътстващите го немалки дивиденти.

Нека си припомним невъобразимия цирк, който беше разигран преди малко повече от година от вече сваления Председател на УС на БФАС–г-н Владимир Илиев и неговия сив кардинал Александър Ковачев по отношение на една достойна личност – г-н Антон Антонов. Същият беше предоставил по абсолютно легитимен начин пълномощно на сегашния Председател на УС на БФАС г-н Калоян Станчев.

Тъй като УС на БФАС по онова време се състоеше от 7 члена (както е по устав), г-н Илиев и г-н Ковачев загубиха мнозинство във вземането на решения и след серия недостойни действия се обявиха против всякакви пълномощни в УС. Каква е ситуацията днес обаче?! Г-н Ковачев се явява на заседанията на УС лично и като пълномощник на г-н Слави Славов, който не е присъствал на заседания повече от година.

От друга страна г-н Златков се явява на заседания на УС лично и като пълномощник на някой от господата Иван Шопов, Петко Манолов или Йордан Тодоров. Нека не забравяме, че виждайки пропастта, към която стремително лети БФАС, вече сваления председател г-н Илиев спря да идва на заседанията на УС. При това, по никакъв начин г-н Илиев не направи и най-малък опит да обяви причините за това си неявяване, както и по какви причини не неговият заместник, а именно Петко Манолов е човекът, който води заседанията на УС.

Заслужава внимание и начина, по който напоследък се структурират комисиите в БФАС. Беше създадена комисия за официални лица с председател Александър Ковачев, която да номинира и утвърждава официалните лица в автомобилния спорт у нас. По този начин председателят ѝ получава възможност да ги държи в непрекъсната зависимост и послушание.

Променена беше и комисията по безопасност, в която без одобрението на нейния председател Георги Янакиев –младши, бяха спуснати удобни хора на статуквото, които са обикновени послушковци, а не специалисти в областта.

Кадровата политика на самозабравилите се „апостоли” дава възможност за изява точно на хората, които пуснаха жалби срещу ОС на БФАС за 2018г. в лицето на Стамен Влъчков (член на комисията за официални лица), Иван Маринов (член на комисията за официални лица, член на спортния трибунал и съсобственик на фирмата, която осъществява меренето на времената) и АСК „Скорпион” (които замениха традиционното рали „Сърбия” в годишния календар със своето ново бизнес начинание – рали „Бургас”), като по този начин поставиха на карта утвърдените приятелски отношения между двете федерации на РСърбия и РБългария.

Предвид изложените факти, както и откровените неетични и далеч от елементарния спортен морал действия на г-н Ковачев и г-н Златков със своите пълномощни и машините си за гласуване – Иван Шопов, Петко Манолов и Йордан Тодоров, същите успешно изстреляха Федерацията към небитието, подпомагани активно от всички техни удобни съмишленици, облагодетелствали се от незаслужени постове, назначения или с други начини за лични изяви и облаги.

Край на несбъднатите стремежи и нереализирани лични амбиции

Какво остава обаче за автомобилния спорт и всички онези, които истински милеят за него?

Колеги, пиша това писмо, тъй като утре всеки един от вас може да попадне в моята ситуация. Правата на всеки един от вас могат да бъдат потъпкани противно на всички правила, устав и т.н. и когато си ги потърсите и дадете гласност за всички тези своеволия извършени от самоназначили се „апостоли“ без да имат никакво законово и морално право, същите тези да ви накажат най-безцеремонно и да съсипят нещо което сте градили с години.

С уважение:

Илия Царски,
СК АВТОЦАР Рали Сервиз