Начало Избрани Илон Мъск и Джеф Безос искат да купят F1?

Илон Мъск и Джеф Безос искат да купят F1?

4792
0
Кристиан Хорнер и Илон Мъск
Кристиан Хорнер и Илон Мъск, снимка Ред Бул Контент Пуул

Илон Мъск и Джеф Безос искат да купят F1. Според последните слухове, двамата милиардери проявяват сериозен интерес към световния шампионат и дори са готови да закупят търговските му права от Либърти Медия в бъдеще.

Илон Мъск и Джеф Безос посетиха падока на F1 по време на последното състезание в Маями. Мъск бе специален гост в бокса на Ред Бул, докато Безос бе видян на питуола на Макларън. Двамата милиардери са наблюдавали от ВИП зоната на падока как Макс Верстапен записа трети успех от началото на сезон 2023 в F1. Основателят на Тесла и SpaceX е бил забелязан да разговаря и с президента на ФИА Мохамед бин Сулайем

Мъск е един от най-богатите в света. Според информация на списание Форбс, състоянието на южноафриканския магнат се оценява на $180 млрд. Мъск е главен изпълнителен директор и основател на Тесла и SpaceX, собственик на социалната мрежа Туитър и основател на компанията за геотехническо инженерство The Boring Company (TBC). Мъск призна в социалните мрежи, че е имал „забавна“ дискусия с Кристиан Хорнер, в която са обсъдили неща, свързани с аеродинамиката и батериите.

Междувременно Безос също е един от най-богатите хора в света. Американският предприемач е основател на онлайн магазина за електронна търговия Amazon. Според Форбс, състоянието на Безос се оценява на $114 млрд. 59-годишният американец е видян да разговаря с инженерите на Макларън.

Появата на двамата милиардери предизвика нова дискусия сред феновете относно възможността за поглъщане на F1. Не се знае дали Мъск и Безос са посетили падока на Формула 1 по работа или просто за удоволствие.

Според някои слухове, двамата милиардери искат да придобият търговските права на F1 от Либърти Медия. От Fox Sports обаче заявиха, че пълното закупуване на Формула 1 е малко вероятно. Предполага се, че Мъск и Безос могат да направят мащабни инвестиции в спорта.

В края на миналата година Тим Куук посети падока на F1 в Остин и дори развя карирания флаг в неделната Гран при. Появата на главния изпълнителен директор на Apple също породи спекулации, че F1 може да се сдобие с нови собственици в бъдеще. Това може да се случи най-рано през 2026-та след като настоящият договор на Либърти изтича след две години.

В началото на годината Либърти Медия отхвърли оферта на Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия (PIF). Според информацията, PIF е предложил на американската корпорация $20 млрд за търговските права на F1. Офертата на фонда на Саудитска Арабия предизвика конфликт между Либърти и президента на ФИА Мохамед бин Сулайем.