Начало Други Илот остава в Индикар до 2024 г.

Илот остава в Индикар до 2024 г.

377
0
Калъм Илот, Индикар
Калъм Илот, снимка Индикар

Калъм Илот остава в Индикар поне до 2024 г. Това стана ясно след като екипът на Juncos Hollinger Racing използва опцията да задържи британеца за още два сезона.

Илот е вицешампион във Формула 2 за 2020 г. Британският състезател бе резервен и тестов пилот на отборите на Ферари и Алфа Ромео. Миналата година той реши да се включи в последните три кръга в Индикар за отбора на Juncos Hollinger Racing (JHR). Американският екип реши да запази 23-годишния британец. Оставането в Индикар най-вероятно ще накара Илот да приключи връзката си с Ферари.

Илот намери място в топ 12 във всички квалификации, които се проведоха на нормални писти. Най-добрият му резултат бе седмо място в Гран при на Индианаполис. Бившият пилот от F2 финишира на осма позиция в дъждовната надпревара на легендарното американско трасе, което е най-добрият резултат в неговата кариера в американските серии.

„След като видяхме резултатите, които успяхме да постигнем в JHR през по-голямата част от годината, както и работата, която Рикардо и Брад вършеха на заден план, за да се подобрим за следващите години, имаше смисъл да продължим да изграждаме отбора. Можем да подобряваме своя потенциал, въпреки че имаме само един автомобил. Целта ни е разрастване и разширяване на тази програма“, сподели Илот.

Много съм щастлив, че ще продължа да работя с всички членове на екипа на Juncos Hollinger Racing. Заедно създадохме страхотна основа през този сезон. Усилията и работната среда в отбора са невероятни. Убеден съм, че заедно ще постигнем още по-големи успехи от това, което започнахме преди една година“, добави британецът.

„През 2021 г. отделих немалко време, за да избера нашия пилот от сериите Индикар. Дори когато Калъм не беше в полезрението на повечето отбори тук, в Щатите, знаех, че той е идеален за нашия отбор. Това е така не само заради потенциала му като пилот, но и заради личността му и желанието му да побеждава. Всички тези неща съвпадат с философията на нашия отбор“, създателят на Juncos Hollinger Racing Рикардо Хунко.

„Почти година по-късно, съм щастлив да потвърдя, че Калъм ще продължи да работи в отбора в дългосрочен план. Последните три състезания през сезон 2021 и страхотните резултати, които постигнахме досега през тази година, показват, че сме били прави, когато сме избрали Илот за наш пилот. Заедно с новите членове на JHR доказахме толкова много за кратко време. Това е невероятно с оглед на калибъра на пилотите и отборите в момента в сериите NTT IndyCar.“

Това е само началото на една нова ера в Juncos Hollinger Racing. Очаквам с нетърпение да продължим работата си с Калъм Илот и да постигнем и резултатите, които искаме“, допълни създателят на Juncos Hollinger Racing.

„Калъм е изключително талантлив млад пилот, който освен уменията си за шофиране и техническата обратна връзка, притежава характера и страстта, необходими за шампион. Той се учи много бързо и с изключителна бързина научава как да извлече най-доброто от автомобила“, заяви съсобственикът на JHR Брад Холинджър.

Връзката му с екипа е отлична. Публичните му изяви показват, че той е и естествен медиен талант. Не можем да не се радваме, че Илот ще продължава да се състезава за Juncos Hollinger Racing. Той е рядка комбинация от суров талант, интелигентност и зрялост“, допълни американецът.

В момента Илот заема 21-ва позиция във временното класиране в Индикар с актив от 150 точки. Британецът пропусна състезанието в Детройт заради инцидент по време на Индианаполис 500.