Начало Рали Има вероятност рали Монте Карло да се завърне във WRC

Има вероятност рали Монте Карло да се завърне във WRC

248
0
???-???? ??????? ? ???? ????? ????? 2008

Има вероятност рали Монте Карло най-накрая да се завърне в календара на WRC през сезон 2012. Това стана ясно след среща между представители на Автомобилния клуб на Монако и висшестоящи фигури от световния рали шампионат.

Надпреварата в Монте Карло изчезна от календара на WRC през 2009 г. Тогава за първи път тя се появи като кръг от друг шампионат – IRC (Intercontinental Rally Challenge). В резултат до тази година включително Монте Карло бе старт неизменно от IRC.

За следващата година обаче се прокрадва нова възможност – състезанието да бъде едновременно старт и от WRC и от IRC. Единственото, което би могло да възпрепятства осъществяването на идеята са проблемите, които ще възникнат около телевизионните права. Причината е, че по договор IRC се излъчва от Евроспорт, а WRC не. Освен това двата шампионата се управляват от различни собственици на търговските им права, които също ще трябва да се договорят.

Основната причина, поради която Монте Карло престана да бъде кръг от световния рали шампионат, бяха стриктните изисквания, на които организаторите му трябваше да се подчиняват. Те от своя страна искаха по-голяма свобода и завръщане към класическия формат на ралитата за издръжливост. В момента организаторите на WRC се опитват да вкарат точно такъв формат състезания в шампионата и това би могло да е допирна точка на интереси за двете страни.