Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Имола се надява да запази мястото си в календара на F1 и...

Имола се надява да запази мястото си в календара на F1 и след 2025 г.

207
0
състезанието на Имола през 2022-ра
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Имола се надява да запази мястото си в календара на F1 и след 2025 г. Това потвърди кметът на едноименния град Марко Паниери. Според неговите думи, целият регион Емилия Романя работи много усилено, за да запази пистата в графика на спорта в дългосрочен план.

Имола се завърна в календара на F1 през 2020 г. Италианското трасе замести една от отменените надпревари заради тогавашната пандемия от коронавирус. Година по-късно Имола отново прие кръг от световния шампионат и успя да си осигури постоянно място в графика на F1.

От 2020 г. насам Имола е първият от общо два старта, които се провеждат на територията на Апенинския полуостров. По този начин Италия е единствената европейска страна, която е домакин на две състезания от F1.

Настоящият договор на Имола изтича в края на сезон 2025. Има вероятност той да бъде удължен с една година като компенсация заради отменената надпревара през 2023 г. Разбира се, първо трябва да бъде постигната договорка с Либърти Медия и президента на Формула 1 Стефано Доменикали

Наскоро кметът на град Имола Марко Паниери разкри, че един от основните му приоритети сега е да удължи договора. Така ще се гарантира, че пистата ще остане част от F1 в по-далечно бъдеще.

„Докато чакаме да изпитаме вълнението от тазгодишната Гран при от 17 до 19 май, продължаваме с екипната работа на няколко нива, за да запазим тези две състезания в Италия и да им дадем дългосрочна перспектива“, заяви Паниери.

Пистата в Имола трябва да подобри инфраструктурата си, ако иска да гарантира дългосрочното си бъдеще. Всички това идва на фона на изказването на Стефано Доменикали през миналата година. Тогава той даде да се разбере, че класическите трасета не могат да разчитат на историята си, за да запазят местата си в графика на F1.

„Имола е готова за тази година. Teриториалната й система вече е направена. Организаторите също така правят важни инвестиции в структурите, пистата, гостоприемството и многофункционалността на пространствата. Ние също така работим усилено за валоризацията на Моторната долина и по-специално на Terre e Motori“, увери Паниери.

„Бих искал да благодаря на партньорите, на министерствата на външните работи, на инфраструктурата и транспорта и на предприятията и на „Произведено в Италия“ и на Агенцията за лед. Не трябва да забравяме регион Емилия-Романя и Автомобилния клуб на Италия (ACI).“

„F1 е възможност за привличане, популяризиране и възобновяване на дейността на „Произведено в Италия“. Тя е безценна за цялата страна, не само за Емилия Романя“, добави кметът на Имола.

Междувременно президентът на ACI Анджело Стики също похвали включването на два италиански старта в календара на F1 за сезон 2025, който беше публикуван миналата седмица. Той също така благодари, че Формула 1 оценява „ангажиментите“, които италианските институции поемат, за да подобрят качеството на местата за провеждане на състезания

„Това съобщение потвърждава, че ACI е единствената организация на световно ниво, която организира две световни Гран при на своя територия. Това е правилното признание за ангажимента, който влагаме, за да гарантираме, че феновете могат да се насладят на спектакъла на F1 във все по-удобни и модерни съоръжения“, каза Стики.

Следващото F1 състезание на Имола ще се проведе в периода 17-19 май. В края на тази седмица италианското трасе приема втория кръг от тазгодишната кампания в световния шампионат за издръжливост на ФИА (WEC).