Начало Други Индикар: Нюгардън спечели откриващия старт в Сейнт Питърсбърг

Индикар: Нюгардън спечели откриващия старт в Сейнт Питърсбърг

16
0
Джоузеф Нюгардън
Джоузеф Нюгардън, снимка Индикар

Джоузеф Нюгардън спечели стартa в Сейнт Питърсбърг. Пилотът на Пенске потегли от полпозишън потегли от полпозишън и водеше в 90 % от надпреварата на уличната писта във Флорида. Втори финишира Пато О’Уорд (Ероу Макларън), а трети остана съотборникът на Нюгардън Скот Маклоклън.

Сейнт Питърсбърг бе домакин на откриващия кръг за сезон 2024 в Индикар. Състезанието се проведе на улична писта с дължина 2.910 км и включваща 14 завоя. Това е поредният случай, в който трасето във Флорида открива дадена кампания в Индикар

Времето преди началото на надпреварата беше сухо, слънчево и без вероятност за валежи по време на стоте обиколки, които пилотите щяха да изминат на уличното трасе.

Нюгардън поведе след летящия старт в Сейнт Питърсбърг. Зад него Херта изпревари О’Уорд и грабна второ място. Следващите няколко места бяха заети от Ериксон, Маклоклън, ВиКей, Грожан, Розенквист и др. Лундгаард имаше контакт със стената на завой 4 и влезе в бокса за смяна на гуми.

Нюгардън водеше в надпреварата след първите 10 тура. Втори на около секунда се движеше Розенквист. След шведа се беше образувала групичка от автомобили, в която влизаха Херта, О’Уорд, Ериксон и Маклоклън. По-назад бяха пилотите на Чип Ганаси Рейсинг, както и Грожан.

В 26-тата обиколка бяха развети жълти флагове на трасето заради Маркус Армстронг. Състезателят на Чип Ганаси Рейсинг допусна грешка и катастрофира на десети завой. Това доведе до забавяне на темпото. Самият Армстронг призна, че е направил скъпоструваща грешка.

Същевременно голяма част от пилотите влязоха в бокса за смяна на гуми и презареждане с гориво. Херта направи най-бърз питстоп и спечели няколко позиции, следван от Розенквист, Нюгардън и О’Уорд.

Състезанието в Сейнт Питърсбърг беше рестартирано в обиколка №31. Лундгаард поведе пред Херта, Розенквист, Нюгардън, ОУорд, Маклоклън, Ериксон, ВиКей и Диксън. В следващите няколко тура имаше известни размествания на местата в челото. Нюгардън и О’Уорд минаха напред, докато Розенквист и Херта имаха проблеми със загряването на гумите на Файърстоун и загубиха позиции

С напредване на състезанието имаше втори период на жълти флагове заради Стинг Рей Роб. Пилотът на A. J. Foyt Racing получи повреда в спирачките и се насочи към зоната за сигурност на пистата в Сейнт Питърсбърг.

Нюгардън водеше колоната след преполовяването на състезателната дистанция на трасето във Флорида. Американецът беше следван от О’Уорд, Розенквист и Маклоклън. Междувременно Маркус Ериксон загуби мощност. Състезателят на Андрети Глобал спря в бокса и приключи участието си в надпреварата. Така той няма да защити успеха си от миналата година.

Нюгардън продължи да води в следващите обиколки пред ОУорд, Маклоклън и Розенквист. По-назад имаше няколко оспорвани битки. Ромен Грожан (Juncos Hollinger Racing) имаше контакт с Линус Лундквист (Чип Ганаси Рейсинг). В резултат на това бившият пилот от F1 получи наказание, докато шведският му съперник получи поражения по своя болид и влезе в бокса.

Нюгардън контролираше събитията в заключителната фаза от Гран при на Сейнт Питърсбърг. Американецът спечели състезанието на уличното трасе по категоричен начин. Това беше първи успех за Нюгардън за 2024 г. и общо трети на питата във Флорида. До него на подиума се качиха О’Уорд и Маклоклън.

Четвърти финишира третия пилот на Пенске Уил Пауър, следван от Колтън Херта (Андрети Глобал) и Алекс Палу (Чип Ганаси Рейсинг). Седмото място остана за Феликс Розенквист (Meyer Shank Racing). Топ 10 допълниха Александър Роси (Ероу Макларън), Скот Диксън (Чип Ганаси Рейсинг) и Ринус ВиКей (Ед Карпентър Рейсинг).