Начало Рали Интересни факти за рали Италия

Интересни факти за рали Италия

93
0
Мико Хирвонен

Знаете ли, че…

…пилотът на Фолксваген, Андреас Микелсен, ще навърши 24 години в съботния ден на рали Италия?

…рали Италия е проведено за първи път през 1928 г.? Тогава то носи наименованието рали Сан Ремо. През 2004 г. мястото на провеждане бе променено, а с това и неговото име: рали Сардиния.

…характерът на надпреварата се е променил значително от 1928 г. насам? Днес рали Италия се провеждан на тесни пътища с преобладаваща макадамова настилка. В миналото то бе сред надпреварите, провеждани предимно на асфалт.

…Фолксваген има в редиците си трима победители от рали Италия? През 2009 г. Яри-Мати Латвала и неговият навигатор Мика Антила печелят надпреварата с Форд. През 2010 г., когато надпреварата е кръг от IRC, Мико Маркула тогава е навигатор на Юхо Ханинен, който печели с Fabia S2000. Един от основните му съперници тогава е Себастиен Ожие.

…Себастиен Ожие и Андреас Микелсен заминават с добри спомени за Сардиния? Ожие се класира на пето място през миналата година, когато развиваше колата на Фолксваген (тогава с Шкода) и освен това изненадващо успя да спечели етапна победа срещу по-силните World-Rally-Cars. Микелсен пък се класира седми.

…първият победител в рали Италия е румънец? Ернест Урдареабу печели през 1928 г. с ФИАТ 520. В следващата година повтаря успеха си с ФИАТ 521.

…в последствие ралито не се провежда до 1961 г.? През същата година надпреварата се нарича Рали дей Фиори и се печели от Марио де Вила с Алфа Ромео Джулиета.

…през 2008 г. се провежда етапа Liscia Ruja с дължина 2,69 км. в близост до 5-звездния хотел Cala di Volpe? Хотелът е добре познат като едно от любимите места на Джеймс Бонд.