Начало Рали IRC: Копецки обявен за победител в Тарга Флорио

IRC: Копецки обявен за победител в Тарга Флорио

61
0
Ян Копецки

Ян Копецки бе обявен за краен победител в прекратеното рали Тарга Флорио, пети кръг от Intercontinental Rally Challenge (IRC). Състезанието бе спряно след осмия етап вследствие на катастрофата, отнела живота на 24-годишния навигатор Гарет Робъртс.

Организаторите на надпреварата от Автомобилен клуб Палермо потвърдиха, че инцидентът е станал на около 8 километра в отсечката Чефалу. Спасителен екип, намиращ се на 50 метра от мястото на удара, е пристигнал незабавно. Въпреки усилията им обаче уелсецът е починал още там. Пилотът Крейг Брийн е невредим, но е откаран в болница в състояние на шок. Зрители също не са пострадали.

В знак на уважение към загиналия млад навигатор организаторите решиха състезанието да не продължава.

Това е много тъжен инцидент. Смъртта на 24-годишен мъж на старта на фантастична кариера винаги е трагедия. От началото на годината Гарет заедно с Крейг Брийн направи отлични представяния и екипажът определено бе забелязан. Не се съмнявам, че щяха да стават още по-добри. В този ужасен момент мисля за семейството на Гарет, за всички ни в промоутъра на IRC Евроспорт Ивентс и изразявам най-искрените ни съболезнования – заяви мениджърът на сериите Жан-Пиер Никола.

Копецки бе обявен за победител в състезанието. Той следваше лидера от вчерашния ден Андреас Микелсен (и двамата с Шкода Фабия S2000) на 4,5 сек в началото на съботата. Чехът го настигна и изпревари с 5,3 сек, а норвежецът обясни, че е внимавал на трасето. Етапът, оказал се последен за ралито, бе взет от Джандоменико Басо (с Форд Фиеста RRC на М-Спорт), който е трети в генералното класиране.

Не познавах Гарет много добре, но изглеждаше страхотен човек и очевидно бе прекрасен навигатор. С Ола Флоен изпращаме съболезнования на семейството и приятелите му и на Крейг – заяви Микелсен.

Басо заяви, че в подобни ситуации е трудно да се повярва да на случилото се.

Чувствам се много, много зле – допълни шесткратният победител в Тарга Флорио Паоло Андреучи, който е пети в тазгодишното издание на ралито. – Трябва да прегледаме всичко внимателно, да разберем причините, какво точно се е случило и да видим дали можем да научим нещо.