Начало Рали IRC смята да се концентрира върху Европа за 2012 г.

IRC смята да се концентрира върху Европа за 2012 г.

33
0
IRC,Шкода

Организаторите на Intercontinental Rallye Challenge (IRC), което ще завърши сезона в първата седмица на ноември със състезанието в Кипър, смятат за догодина да се ограничат върху надпревари в Европа. Предвидено е за следващата година само посещението на Азорските острови да е извън Европа, след като в миналато си пилотите гостуваха в Африка, Азия и Южна Америка.

„Молбата от участващите редовно при нас отбори, бе да се съсредоточим върху състезания в Европа“, обясни Франсоа Рибейро от Евроспорт. Телевизията е собственик на правата за разпространение на този шампионат и предлагат продукта си на 125 млн. домакинства.

За следващата 2013 г. пък трябва да последва следващата стъпка. А именно да се провеждат обединени състезания с Европейския рали шампионат и дори да се обединят с него.

Понеже Европейският рали шампионат вече публикува програмата си за 2012 г., обединението не бе възможно за следващия сезон.

„За следващата година е късно, но през 2013 г. ще направим тази крачка“, убеден е Рибейро.

За финала в Кипър пък цели шестима пилоти имат шанса да спечелят титлата. Пилотът на Шкода, Ян Копецки води в класирането със 131 точки, неговият съотборник Юхо Ханинен, който вече спечели титлата във S-WRC е втори със 125 т. Трети е Тиери Нювил от Пежо със 115 т., следван от Андреас Микелсен (Шкода), Бриан Бофие (Пежо) със 110 т. и Фреди Лоа (Шкода) – 103 т.

В Кипър спечелените точки ще се умножат по две.