Начало Рали IRC: Зрител загина по време на рали Злин, Ханинен обявен за победител

IRC: Зрител загина по време на рали Злин, Ханинен обявен за победител

37
0
Мико Маркула,Мирослав Хоуст,Петр Грос,Роман Креста,Томаш Костка,Юхо Ханинен

Юхо Ханинен бе обявен за победител в чешкото рали Злин, след като състезанието бе прекратено отсечка преди финала заради инцидент, при който загина зрител.

Чешки запалянко загуби живота си, след като Вацлав Копачек излетя със своето Субару Импреса STi по време на 13-ата отсечка от състезанието. Друг човек е с контузии, но е извън опасност. Започнало е разследване, а надпреварата бе прекратена.

Ханинен водеше битка с Ян Копецки (и двамата с Шкода Фабия S2000) преди двигателят на чеха да се счупи в 13-ия етап.

– Наистина натисках страшно много. Видях Ян отстрани на трасето и очевидно проблемът бе технически. След това ми бе трудно да си върна ритъма – сподели Юхо.

Андреас Микелсен пък спука гума в началото на деня и спря да я смени. Малко по-късно установи, че има същия проблем и пак се наложи да спира, заради което загуби много време и отиде 10-ти. В момента на спиране на състезанието бе на осма позиция и заяви, че уикендът му е бил определено труден.

Втори и трети в ралито се наредиха Роман Креста и Томаш Костка, а доминацията на Шкода в Злин бе нарушена единствено от Андреас Айгнер със Субару Импреса R4 STI (седми) и Михал Соловов (Пежо 207 S2000).

Във временното генерално класиране на IRC начело е Микелсен със 136 точки, следван от Ханинен (93), Копецки (83) и т.н. Шампионатът продължава с Ялта Рали в Украйна на 14-16 септември, след което е планирано нашето рали Сливен (28-30 септември).