Начало WRC News Изненадващ лидер след втория ден на рали Швеция

Изненадващ лидер след втория ден на рали Швеция

818
0
Теему Сунинен
Теему Сунинен с Форд Фиеста, снимка: М-Спорт

Рали Швеция има изненадващ лидер след втория ден от надпреварата. Това е финландецът Теему Сунинен. Пилотът на М-Спорт с Форд Фиеста води за първи път в кръг от WRC в кариерата си. След 8 скоростни отсечки той има малък аванс от 2.0 сек пред От Танак с Тойота Ярис.

Преднината на Сунинен можеше да бъде по-голяма. Преди финалната отсечка за деня той беше с 13 сек пред Танак. Но в нея един от предните му фарове се откачи и започна да подскача върху капака, което намали видимостта му. Това му коства загуба на около 10 сек.

Трети в общото подреждане в рали Швеция е Андреас Микелсен с Хюндай i20. Норвеежцът изостава на 17.8 сек от водача. Лидер след 5-ия етап беше Яри-Мати Латвала с Тойота. Финландецът изосатан 2-и след 6-ия пробег, а в 8-ия затъна в снежна преспа. Отне му цели 25 минути да излезе от нея.

Подобна съдба имаха и други водещи пилоти. Сред тях беше и шампионът Себастиен Ожие със Ситроен С3. В 6-ият етап французинът се завъртя и затъна в снежна преспа, което доведе до отпадането му.

Друг претендент за титлата Тиери Нювил с Хюндай на 2 пъти се завъртя и изостана 7-и на близо минута от Сунинен.

Пред него е 9-кратният рали първенец Себастиен Льоб с Хюндай i20, а 5-ото и 4-ото място заемат Есапека Лапи с Тойота и Елфин Еванс с Форд Фиеста. Последният спечели 2 от днешните отсечки. Той навакса част от времето, загубено заради завъртане.