Начало Рали Изненадващ лидер в Монте Карло след три отсечки – Буфие води пред...

Изненадващ лидер в Монте Карло след три отсечки – Буфие води пред Мийк и Сордо

28
0
Бриан Буфие

Бриан Буфие (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC) е изненадващият лидер в генералното класиране след началните три отсечки на рали Монте Карло (първи кръг от световния шампионат за 2014 г.). Французинът, който получи специално разрешение от Пежо да се състезава с подготвена от британския екип кола, е на 13,6 сек пред Крис Мийк (Ситроен, DS3 WRC) и на 41,5 сек пред Дани Сордо (Хюндай, i20 WRC).

Денят започна драматично още от първия скоростен етап. Тиери Нювил стартира вихрено дебюта си с Хюндай i20 WRC и бе 4,5 сек по-бърз от световния шампион Себастиен Ожие на първата контрола. На шестия километър от дистанцията обаче белгиецът катастрофира и отпадна. Пилотът на Фолксваген пък тръгна със сликове и това се оказа погрешен избор – той загуби огромно количество време, изоставайки още повече в следващите отсечки. Движението му с този тип гуми бе крайно трудно на настилката, покрита на места със сняг, а и в самото начало претърпя удар в стена, което допълнително го забави.

Начело в подреждането излезе Роберт Кубица (М-Спорт). Бившият пилот от Формула 1 заяви, че първият етап е бил най-трудният в живота му досега – толкова сложни бяха условията по трасето.

Полякът запази лидерството и след второто скоростно изпитание, следван от Ожие, Мийк и Буфие. Специално пилотът на Ситроен отбеляза отличната работа на екипа си, разузнавал преди надпреварата отсечките и дал прогноза за условията:

Имахме някои наистина отлични бележки от тренировъчния си екип. На места имаше секции с черен лед, които едва не ме изхвърлиха от трасето, но вървим добре.

Мартин Прокоп отпадна на този етап от състезанието, като той дори не успя да потегли във втората отсечка заради техническа повреда.

Буфие излезе пръв след третия етап, като отново гумите имаха решаваща роля за подреждането. Той бе с две за сняг, както и Сордо, Елфин Еванс и Мийк и всички се възползваха максимално от предимството си, за сметка на което Кубица отиде четвърти. Пети върви Еванс пред Мадс Остберг с втория DS3 WRC, Ожие (на 1:19.4 мин от Буфие), Ярослав Меличарек, Мико Хирвонен, Андреас Микелсен, Яри-Мати Латвала и т.н.