Начало Дакар Изненадващ победител в 8-ия етап на Дакар, Алонсо 2-и

Изненадващ победител в 8-ия етап на Дакар, Алонсо 2-и

1289
0
Карлос Сайнц
Карлос Сайнц продължава да води в генералното класиране, снимка: Ред Бул Контент Пуул

Матю Серадори изненадващо спечели 8-ия етап на рали Дакар при автомобилите. Французинът със своето бъги Century CR6 измина 474 км от Уади А-Давасир и обратно за 3.48:23 часа и изпревари с малко над 4 минути Фернандо Алонсо с Тойота Хайлукс. Двукратният шампион във Формула 1 записа най-силния си етап досега в дебютния си Дакар.

Заради смъртта на Пауло Гонсалвеш вчера по време на 7-ия етап, днешният 8-и бе отменен за моторите и ATV-ата. Затова лидерът в генералното класиране при автомобилите Карлос Сайнц-старши с Мини трябваше да минава първи по трасето от всички състезатели.

Това логично го забави, тъй като испанецът трябваше да „чисти“ пътя. Той завърши отсечката едва 15-и, на близо 20 мин от Серадори. В същото време съперниците му за победата Насър-Ал Атия с Тойота и Стефан Петерхансел с Мини завършиха пред него.

Французинът стана 9-и, а катарецът 11-и. Така преднината на Сайнц намаля на 6:40 мин пред Ал-Атия и на 13:09 мин пред Петерхансел. На 4-а и 5-а позиция продължават да бъдат Ал Раджи с Тойота и Орландо Теранова с Мини. Алонсо се изкачи на 13-о място и има всички шансове да завърши в топ 10.

При камионите крачка към победата в Дакар направи Андрей Каргинов с Камаз. Той спечели етапа с близо 6 мин пред съотборника си Антон Шибалов Трети завърши Алеш Лопраис с Прага. Така в генералното класиране Каргинов води с 27:06 мин пред Шибалов. Третият Сиархей Виазович с Маз вече изостава на повече от 1 час.