Начало WRC News Йос Верстапен иска да пробва автомобил от Rally1

Йос Верстапен иска да пробва автомобил от Rally1

361
0
Йос Верстапен
Йос Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Йос Верстапен иска да тества автомобил от Rally1. Бившият пилот от F1 се надява да продължи участията си в световния рали шампионат (WRC) след като направи дебюта си в рали Ипр.

Нидерландецът успя да завърши надпреварата в Белгия въпреки че попадна в канавка. В крайна сметка той завърши 60-ти общо 69 завършили екипажа. Верстапен-старши изостана с повече от час от победителя От Танак. След края на състезанието той сподели, че синът му Макс Верстапен го е смятал за луд, защото е започнал да се занимава с ралита.

Йос Верстапен има зад гърба си 106 старта във Формула 1 и два подиума. Освен това е бивш победител в клас LMP2 на 24-те часа на Льо Ман.

От година и половина той участва в белгийския рали шампионат. В Ипр той караше автомобил Ситроен С3.

Много е жалко за отпадането 13-ия етап], защото иначе можехме да постигнем добро класиране, каза той пред уеб сайта Verstappen.com.

Но се радвам, че все пак участвахме. Успяхме да научим много неща и и съм горд, че завършихме рали Ипр.“

Верстапен заяви, че иска да опита новото поколение хибридни автомобили в категорията Rally1.

„Бих искал да пробвам един от автомобилите в Rally1. Когато виждам тези момчета да карат чувствам, че това лудост, каза Верстапен.

Бих искал да опитам, но не искам да се изправям срещу момчетата от висшия клас. WRC2 автомобилите са наистина добри.“

Представянето на Верстапен привлече вниманието на много хора в сервизния парк. Сред тях са бившия рали пилот и шеф на тима на Тойота Яри-Мати Латвала.

„Погледнах времената на Верстапен. Той се справяше наистина добре, като се има предвид, че не е имал толкова много опит в ралитата, каза Латвала.

За съжаление той излезе от пътя, но до този момент представянето му беше наистина добро. “

Шефът на М-Спорт Ричард Милнър беше също толкова впечатлен. Британецът не изключи възможността Верстапен-старши да тества Форд Пума Rally1 в бъдеще.

Тази година календарът ни е много натоварен. Винаги е страхотно да видиш хора като Йос да се пробват, така че никога не знаеш какво може да стане, каза Милнър.

Чудесно е да видиш толкова различни личности да се състезават в ралитата. Изглежда, че много от настоящите и бившите пилоти от Ф1 обичат ралитата и искат да се занимават с тях.“

Той се справи много добре и това е фантастично да се види. Ралито на асфалт е малко по-близко до състезанията на писта, но няма толкова много чакъл по пътя, както тук Все пак пилот от неговото ниво не забравя как се управлява автомобил. Важното е, че се е забавлявал.“

Йос Верстапен се надява да стартира в повече ралита от WRC през следващата година. Нидерландецът може да вземе участие в някоя надпревара на макадам.

„За нас е важно да имаме добри хора наоколо. Много харесам отбора на DG Sport. Не знам дали те имат нужда от още един пилот, който да участва в WRC, тъй като е много скъпо.“

„Бих искал да направя няколко състезания в WRC, може би три, четири или пет, а след това да запиша няколко надпревари в Белгия“, допълни Йос Верстапен.