Начало Рали Йост Капито: Второ място в първото ни рали е повече, отколкото очаквахме

Йост Капито: Второ място в първото ни рали е повече, отколкото очаквахме

35
0
Яри-Мати Латвала

Отборът на Фолксваген бе повече от предпазлив в изказванията си и преди, и след първото рали от световния шампионат за 2013 г.

Всички в тима повтаряха, че изобщо не мислят за победи, това не е приоритет и в такава насока ще се гледа далеч по-късно през годината. В крайна сметка обаче Себастиен Ожие спечели първата скоростна отсечка на рали Монте Карло и се качи на подиума, след като бе изпреварен единствено от Себастиен Льоб (Ситроен).

Определено не очаквахме да имаме кола в топ 3 – заяви моторспорт директорът на компанията Йост Капито по време на състезанието. – Още повече, че автомобилът излезе на такава позиция в момент, когато съперниците нямаха проблеми и никой не бе допуснал някаква голяма грешка. Яри-Мати Латвала върши фантастична работа с адаптирането си към Поло R WRC и като цяло нещата се развиват дори по-добре от очакваното. Мислехме, че ще сме по-нервни по време на първото си реално състезание, но за щастие не се случи. Добрата скорост на колата помага за това, защото виждаме на практика, че трудът ни има добри резултати.

Ден след тези думи Латвала удари колата и я разби, но въпреки това в тима не бяха недоволни или ядосани, макар целта за него да бе само да стигне до финала. Самият пилот призна, че по принцип представянето му в Монте Карло не е кой знае колко добро, а този път трябваше и да свиква с все още съвсем новото за него Поло.

Аз така или иначе предприех друг подход спрямо Себастиен – продължи финландецът. – Важно бе да видим, че колите са издръжливи. Освен това е чудесно как ме посрещнаха в тима, всички ме слушат внимателно и се опитват да ми помогнат.

Същевременно Капито трудно намираше думи, с които да похвали Ожие и неговото представяне в надпреварата:

– Второ място е повече, отколкото можехме да очакваме. Рали Монте Карло е най-сложното състезание в календара, но отборът ни показа, че наистина е готов за световния шампионат. Нямаше грешки, никакви проблеми. И едва ли можем да оценим достатъчно високо стореното от Ожие, тъй като няма друга надпревара, в която влиянието на пилота да е толкова голямо.