Начало Рали Йост Капито заменя Крис Нисен във Фолксваген

Йост Капито заменя Крис Нисен във Фолксваген

48
0
Йост Капито,Малкълм Уилсън,форд

Десет месеца преди официалното влизане на Фолксваген в Световния рали шампионат бе направена кардинална промяна в концерна. На мястото на Крис Нисен за спортен директор бе поставен досегашният мениджър във Форд, Йост Копито. Копито ще поеме поста от 1 май, като освен огромния си опит в рали спорта носи със себе си знанието, как се печелят шампионски титли.

51-годишният бивш пилот в DTM, Крис Нисен, ръководи спортния отдел на VW от 2003 г., като под негово ръководство бяха постигнати при победи в рали Дакар. Той бе и сред инициаторите за влизането във WRC с Polo R. Нисен ще въведе своя наследник в работата, след което ще получи ролята на съветник в концерна.

Йост Капито от своя страна доведе Форд до две конструкторски титли в Световния рали шампионат през 2006 и 2007 г. Германецът дойде във Форд през 2001 г. Дипломираният инженер от Техническият университет в Мюнхен освен това има опит от работата си в Порше и BMW, като е работил и в екипа на Заубер. В активната си спортна кариера той има успехи в мотокрос и ендруро шампионатите. През 1985 г. пък печели рали Париж-Дакар при камионите като навигатор.

Паралелно с развитието на Polo R WRC, Фолксваген залагат през тази година на две Шкоди Fabia S2000, с които младата надежда Себастиен Ожие и други младежи покрай него събират опит и участват в S-WRC.