Начало Рали Калин Бенчев представи рали автомобил със 700 конски сили

Калин Бенчев представи рали автомобил със 700 конски сили

163
0

Калин Бенчев и Александър Спиров представиха новия си състезателен автомобил Subaru Impreza – прототип от новата група Е с мощност 700 конски сили.

Проектът за създаването на рали автомобила стартира преди две години, но по прототипа се работи от 8 месеца. Колата ще дебютира този уикенд в рали Сливен, кръг от Европейския рали трофей и кръг от националния рали шампионат.

„След толкова време, усилия и средства, вложени в създаването и развитието на този автомобил, вече е време да стартираме в състезание”, заяви Калин Бенчев. „Все още се опознаваме с новата кола, като за нас най-важното е да стигнем до финала на рали Сливен и да покажем на феновете, че група Е е сериозна алтернатива на познатите ни рали автомобили.”

Автомобилът на Калин и Алекс се задвижва от двигател с работен обем 2670 куб.см, който при налягане на турбото 2,7 бара има мощност 740 конски сили и 820 Nm максимален въртящ момент.

„Сега започваме с по-ниско налягане в турбото – 1,4 бара, което означава, че за Сливен мощността на колата ни ще е 480 конски сили и 700 Nm въртящ момент. Трябват ни още хиляди километри, за реализираме пълния потенциал на автомобила, но хубавото е, че вече излизаме на трасето”, допълни Бенчев.

Той обясни също така, че в случая става въпрос за истински прототип, тъй като на базата на шасито на предишния му рали автомобил е изградена напълно нова бегачка: „Използвали сме технологии и конструктивни решения от първото поколение WRC автомобили, от настоящите WRC коли – арматурното ни табло идва от такава кола, както и от съвременните R5 рали коли. В края на сезона колата ще бъде разглобена напълно и агрегатите ще бъдат прехвърлени на новата тръбна конструкция, което ще е следващият етап от развитието на проекта. Тогава ще разполагаме с още по-лек и динамичен автомобил, който ще може да се състезава и в други дисциплини – рали крос, писта и т.н.”

Програмата на Бенчев и Спиров включва участие в ралитата от нашия шампионат до края на сезона: Сливен, Сърбия и Стари столици, както и в рали-спринт Дряново.