Начало Рали Кен Блок планира повече WRC стартове догодина

Кен Блок планира повече WRC стартове догодина

43
0

Звездата от Gymkhana Кен Блок планира да участва в повече стартове от световния рали шампионат догодина.

Американецът кара в рали Испания миналия уикенд – първа надпревара за него от Мексико миналия сезон. Той сам не очакваше да влезе веднага в темпо, въпреки че се подготви максимално с тестове и на чакъл, и на асфалт. Блок обяви, че личните му очаквания са ниски и призна, че точно в това състезание е повече турист, отколкото пилот.

– Определено бих искал да карам в повече ралита. Това е идеята, но тя зависи и от останалите ми ангажименти. Има известно настройване, когато караш ту раликрос автомобил с 600 к.с., ту WRC с 300 конски сили. Но пък са нужни такива умения, за да караш WRC! Изумително е.

Кен вървеше десети, но спука гума и в крайна сметка завърши 12-ти в Испания. Той освен това разкри любопитна подробност в подготовката си: че раликрос стартовете всъщност са му помогнали да се справи с асфалтовите WRC отсечки:

– Карането в раликроса всъщност бе наистина полезно на асфалтовите секции в ралито. Стилът на управление е напълно различен и малко странно да има друг човек до теб, докато караш, но пък от раликроса съм свикнал да смятам в десети от секундата. Това със сигурност увеличи прецизността ми. Освен това напрежението в ралито е по-виско: може да сбъркаш, да излезеш малко от траекторията, но знаеш, че имаш още 20 километра, в които да наваксаш. Ако допуснеш такава грешка в раликроса, всичко приключва.