Начало Рали Крум Дончев и Петър Йорданов спират с активната състезателна дейност

Крум Дончев и Петър Йорданов спират с активната състезателна дейност

123
0

Екипажът на Крум Дончев и Петър Йорданов с Форд Фиеста R5 спира с активната си състезателна дейност. Това стана ясно на пресконференция днес, дадена от пилота и неговия навигатор. Двамата показаха и наскоро получените купи от ФИА, след като миналата година спечелиха Европейския рали трофей.

Причините според Крум Дончев не са финансови или свързани с издръжката на отбора. Според него едната причина е леката загуба на мотивация. Другата причина е, че в последните години много от конкурентите им напуснаха спорта, като липсата им е почувствана от тандема миналата година. Третата причина е, че нито Крум, нито Пепи могат да отделят на 100% времето си за спорта.

Крум Дончев коментира: Взехме много трудно решение, което е свързано с преустановяването на професионалната ни дейност в автомобилния спорт, поради комплексни причини. Първата е намаляване на нивото на спортна мотивация, поради напускането на спорта от много наши директни конкуренти. Втората по-скоро е лична причина, която е свързана с липсата на време, което се отразява на професионалната ни подготовка. Напускам състезанията с усмивка и удовлетворение, тъй като автомобилният спорт ми даде много, като личностно израстване, достигнати високи спортни резултати, приятелства, нещо, което винаги получава един истински спортист, а именно развитието на силния дух, който е необходим навсякъде в живота, който ни заобикаля. Разбира се, човек който се е занимавал с автомобилен спорт и специално с рали, никога не може да заяви категорично, че неговото решение е последно, тъй като рали спорта е не само професия, но той е и страст, именно поради тази причина оставам своята врата леко открехната, след време евентуално да се завърнем. Бих желал да благодаря на всички наши партньори и на своя отбор, които помогнаха за нашето развитие през всички тези години. Също така искам да благодаря на нашите конкуренти, феновете и организаторите, които бяха неизменно част от нашето ежедневие, усещахме тяхната силна подкрепа и искам да ги уверя, че всичко постигнато от нас е благодарение на всички тях. Спортът обаче е над всичко и ние оставаме близо до него, защото го обичаме.  

С тъга се разделя със спорта и навигатора на Крум – Петър Йорданов. Той също благодари на всички за подкрепата и каза: Искам да благодаря и на Крум, че повярва в мен, даде ми възможност да седна до него и заедно да покоряваме върховете. Спортът, всички емоции и адреналин ще ни липсват много, но съм сигурен, че някой ден ще се завърнем отново по трасетата, за да радваме феновете.

Всъщност, Крум и Пепи ще се завърнат на трасето още този уикенд, защото ще стартират с мотоциклети в ендуро шампионата в Кърджали, част от оф-роуд феста в града. Крум ще кара КТМ, а Пепи – Yamaha. Двамата ще бъдат заедно с Мартин Дочков, син на друг наш известен рали пилот – Светослав Дочков. Естествено, това участие ще бъде напълно аматьорско, за удоволствие.

Всъщност и Крум така започна кариерата си в автомобилния спорт – със старт за удоволствие. Той гените и бензинът в кръвта си ги има, защото е син на един от нашите добри пилоти през 70-те и 80-те години – Георги Дончев. Като студент в НСА Крум участва в състезание за 8 декември с Жигулито на майка си и става втори. След това дебютира в марковия шампионат Купа Шкода Октавия на писта и планинско. Дебютът му е на планинско Българка. Там проличава талантът му. След това Крум започва да гради кариерата си, да печели рали тилти на България, на Южна Европа, Източноевропейската купа, става шампион на Сърбия, европейски вицешампион, два пъти триумфира в най-престижното ни рали България, става носител на Европейския рали трофей. Половината от тези отличия са спечелени с Петър Йорданов, тъй като двамата са заедно от 2009 г.