Начало Рали Крис Мийк продължава да води в Мексико

Крис Мийк продължава да води в Мексико

35
0

Крис Мийк увеличи аванса си в генералното класиране на рали Мексико и вече е на 30,9 секунди пред Себастиен Ожие (М-Спорт). Тиери Нювил (Хюндай) все още е трети, но на над 1:10 мин зад пилота на Ситроен.

Крис се представи страхотно при второто преминаване на съботните отсечки. Денят приключи със суперспециална дистанция на Леон Аутодром. Точно там Мийк спука задна гума, но успя да ограничи загубата до само 3,5 сек.

„След солидна първа половина на деня знаехме, че следобедните отсечки могат да са решаващи, тъй като избрахме по-твърди гуми в сравнение с директните си съперници”, коментира пилотът на Ситроен. „От мен зависеше да се справя… И проработи! В най-дългата отсечка успях да дръпна напред. Сега имам добър аванс в генералното класиране, но ще трябва да вървим чисто и внимателно през последния ден. Радвам се, че успях да демонстрирам потенциала на C3 WRC. Знаех, че сме свършили добра работа с колата! Гордея се и с факта, че бях по-бърз от Себастиен Ожие в нормални състезателни условия и без никой да споменава стартовия ред.”

Ожие е на път да направи чудесно рали при дебюта си на чакъл с Форд Фиеста WRC. Французинът спечели и две отсечки в събота (SS12 и SS17).

„Никога не съм доволен, когато губя време, но не съжалявам за нищо. Сторих всичко по силите си – натисках без да върша никакви лудости, но не бе достатъчно. Успяхме само да поддържаме темпото на Крис, който върши страхотна работа. При това положение трябва да си умен и да мислиш за точките, които ще са ни полезни в шампионата”, сподели Себастиен.

„Все още може да се случи какво ли не. Трябва да останем фокусирани, да запазим същия ритъм и да продължаваме да прилагаме натиск. Не се знае какво може да стане. Необходимо е и да се постараем да спечелим допълнителен актив в пауърстейджа.”

Нювил взе победа в отсечка при първото преминаване на легендарната Ел Бринко (SS11), за да се доближи до първия си подиум за 2017 г. Белгиецът има и минута аванс спрямо четвъртия в класирането – От Танак, а в последния ден на надпреварата предстоят само две отсечки.

„Преди всичко искам да благодаря на момчетата за невероятната им работа при подготовката на колата за съботните отсечки”, заяви Тиери. „i20 Купе WRC вървеше наистина добре и е страхотно да се задържим в топ 3 две отсечки преди финала. Първата половина от съботата премина без инциденти. Бележките ни бяха може би малко бавни на места, други дистанции се оказаха сложни. Вероятно изборът ни на гуми за следобеда не бе идеален, но се справихме и сега целта ни е да се качим на подиума, както и да вземем точки в пауърстейджа.”