Начало Рали Кубица ще кара с гуми на Пирели в световния рали шампионат

Кубица ще кара с гуми на Пирели в световния рали шампионат

77
0

Роберт Кубица ще кара с гуми на Пирели в тазгодишния световен рали шампионат. Полякът отново ще е зад волана на Форд Фиеста RS WRC (автомобилът обаче няма да бъде подготвят от М-Спорт).

Освен Кубица с гуми на италианския производител във WRC категорията ще са още Мартин Прокоп и Лоренцо Бертели – той преминава в по-високото ниво, след като миналия сезон се състезава във WRC2. Двамата също са с Фиеста RS WRC.

Първия кръг от тазгодишния шампионат стартира по-късно през седмицата с рали Монте Карло. Пирели ще предостави на екипажите си последното поколение RK и RKW – гуми, които бяха въведени за първи път в Германия през миналия сезон. Твърдият тип RK5A ще се използва, ако трасето е сухо. Това обаче е много малко вероятно и съответно меките RKW7 ще са предпочитаният от пилотите избор. В Монте Карло ще има налични и гуми суперсофт – RKSS, както и последните Sottozero (във вариант с и без шипове) – идеални за сняг или киша на пътя.

– Рали Монте Карло е една от легендарните надпревари в автомобилния спорт заедно с Гран при на Монако, Льо Ман и Инди 500. Няма по-добър старт, с който да започнем сезона и да приветстваме Роберт Кубица в семейството ни – коментира спортният директор на Пирели Пол Хембри.

Старши инженерът в екипа на Пирели Матео Брага предупреди, че условията в първия WRC кръг ще са променливи, така че изборът на гуми трябва да е компромисен:

– Гамата ни за това състезание е такава, че да има възможност за адаптация към широк кръг от условия.