Начало Рали Катя Стратиева завърши с успех рали Барум

Катя Стратиева завърши с успех рали Барум

80
0

Екатерина Стратиева с Мицубиши Лансер Ево 9 завърши успешно участието си в рали Барум в Чехия – 7-ми кръг от Европейския шампионат. Българката завърши на 43-то място в крайното класиране, но е първа при дамите, като изпревари двете чехкини Бадурова и Тидлачкова.

Победител стана представителят на домакините Ян Копецки с Шкода Фабия R5. Втори стана Вацлав Пех с Мини Джон Купър Уъркс S2000 на 27,2 сек., а трети стана лидерът във временното калисране на европейския шампионат Каетан Каетанович от Полша с Форд Фиеста R5 на 39,8 сек. По традиция рали Барум е много тежко изпитание. Тази година първия етап на надпреварата успяха да завършат 81 екипажа, а до финала след 15 специални етапа достигнаха едва 45.

Катя Стартиева каза: Изтощена съм, но и доволна, защото успях да изпълня целите си. Насладих се на своето участие, стигнах до финала, взех максимума точки и заедно с Юляна Нирфаш получихме огромна подкрепа от страна на публиката. Състезанието беше много тежко. Имаше коварни завои и трудни участъци, на които не един и двама пилоти излетяха от трасето.

Тя благодари на Антонин Тлустак, че е помогнал да участва и тази година в любимото си рали Барум. Чехът предостави на българката и унгарската й навигаторка Мицубиши Лансер Ево 9, с който двете дами стартираха в надпреварата.

Катя все още не знае кога ще бъде следващото й участие в Европейския рали шампионат (ЕРШ), защото нейната кола – Ситроен C2 все още не е напълно възстановена след повреда. Шампионката на Стария континент при дамите за 2014 г. няма необходимите финансови средства, за да поправи своя автомобил и това я спира от изготвянето на ясен план за състезанията. Стратиева все пак не губи надежда, че ще има възможност да се включи в последния кръг от ЕРШ, който ще се проведе от 29 до 31 октомври в Швейцария.