Начало Рали Кайетанович спечели Янеррали

Кайетанович спечели Янеррали

38
0

Кайетан Кайетанович (Форд Фиеста R5) спечели първи кръг от европейския рали шампионат (ERC) – Янеррали в Австрия. Той бе най-бърз във всички отсечки освен една и финишира с аванс от над 7 минути пред Робер Консани (Пежо 207 S2000). Трети стана Алексей Лукянук (Форд Фиеста R5).

Условията по време на състезанието бяха тежки и немалко пилоти претърпяха инциденти. Кайетанович и навигаторът му Ярек Баран се опазиха от катастрофи, но полякът призна, че чак в последния етап се е замислил за финала.

– Повтарях си: „Трябва да завърша отсечката, да финиширам ралито”. Беше наистина трудно. Разбира се, че съм наистина щастлив. Благодаря на екипа ми – това е прекрасна победа за нас. Надявам се да повторим успеха по-късно през годината, но не знам къде бихме могли да го сторим. Всяка надпревара е напълно различна от останалите. Аз харесвам карането на сняг, така че в Австрия нещата се получиха. Беше трудно, защото сцеплението се променяше постоянно – от лед на сняг, после мокър сняг и асфалт. Но се справихме, макар да не разбрах точно как! Още ми е трудно да повярвам, изумително е – допълни той.

Полякът призна, че за момента има само планове за по-нататъшно участие в първенството. Той се надява да кара в Латвия, Ирландия и може би на Азорските острови.

Консани се справи само с 8 гуми за цялото рали и просто нямаше друг избор, освен да ги пази като очите си през цялото време.

– Не ми беше лесно да се съсредоточа, тъй като след първата отсечка бях втори, а целта ми бе да остана втори, което вече е сложно. Много пъти губех концентрация, но всичко приключи добре – каза още Робер.

Лукяник бе 23-ти след първия етап заради прегряване на двигателя си, но до края на ралито си проби път напред и зае последното място на подиума. Той заяви след края на състезанието, че все още има много неща да учи за колата, но бе убеден, че ще може да окаже по-силна съпротива в Латвия, където в началото на февруари е вторият ERC кръг.