Начало Други Kaдилак показа прототипа си за WEC и IMSA

Kaдилак показа прототипа си за WEC и IMSA

297
0
Kaдилак Project GTP
снимка, Кадилак

Кадилак показа снимки и технически подробности на своя прототип LMDh, който ще дебютира през 2023 г. Моделът носи работното име Project GTP Hypercar.

Новият Кадилак ще се състезава в световния шампионат за издръжливост на ФИА (WEC), както и в американския му еквивалент IMSA от следващата година. Прототипът има семейна прилика с настоящия DPi-V. R, който се състезава в Съединените щати от 2017 г.

Американската корпорация Дженерал Моторс (GM) се възползва от свободата на правилника на LMDh, за да включи така нареченитеключови характеристики на марката.“ Тя свързва автомобила с бъдещето на Кадилак, в това, което описва като трето поколение прототип на марката след Northstar LMP900 от 2000-02 г. и DPi-V. R.

Хиперавтомобилът Project GTP е уникално съчетание на форма и функционалност. Също така демонстрира естетиката на бъдещото представяне на Кадилак.“, сподели главният дизайнер на марката Крис Микалаускас.

„Имаме още много работа от предстоящия състезателен хиперавтомобил, до производството на невероятни серийни автомобили.“

Kaдилак отново ще се състезава на световната състезателна сцена. Всички ние сме развълнувани от завръщането си в Льо Ман след 20 години. Участвайки в шампионатите IMSA и WEC през сезон 2023, Кадилак Рейсинг има възможност да демонстрира своите възможности, майсторство и технологии.“, сподели вицепрезидентът на марката Рори Харви.

Разработен от Кадилак Дизайн, Кадилак Рейсинг и Далара, хиперавтомобилът Project GTP включва ключови характеристики на дизайна на марката. Елементи от наследството на луксозния американски производител са вертикално осветление и плаващи лопатки. Те присъстват навсякъде и свързват хиперавтомобила Project GTP с бъдещето на Кадилак.

От 2017 г. насам, Кадилак се състезава в челото на американските спортни автомобилни състезания в шампионата на производителите IMSA. Марката е постигнала множество победи, подиуми и шампионски титли с модела Cadillac DPi-V.R. Те включват няколко победи в 24-те часа на Дайтона. Сега всички се надяват тези успехи да се пренесат и в световния шампионат за издръжливост (WEC).

„Огромна чест е да се състезаваш за общата победа в Льо Ман с емблематична американска марка. Целият екип е развълнуван да продължи да гради състезателното наследство на Кадилак, като се изправи срещу най-добрите производители на международно ниво. Освен това ще вземе участие най-трудното и престижно състезание в целия свят“, сподели мениджърът на програмата за спортни автомобили на GM Лаура Уонтроп Клаузер.

Новият състезателен автомобил ще се задвижва от изцяло нов 5.5-литров DOHC V-8, който ще бъде свързан с общата хибридна система на клас LMDh.

Кадилак Project GTP Hypercar
снимка, Кадилак

Кадилак не е единствената марка, която ще участва в новото поколение на състезанията за издръжливост. Наскоро Пежо показа своя хиперавтомобил, който ще дебютира на Монца. Също така Порше се завръща през следващата година, а Ламборгини ще направи своя дебют през 2024 г. Италианската компания ще си партнира с Лижие.