Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Какво се обърка при Перес? Верстапен: Питайте Хелмут или Кристиан

Какво се обърка при Перес? Верстапен: Питайте Хелмут или Кристиан

4985
0
Макс Верстапен, Даниел Рикиардо, Серхио Перес
Макс Верстапен, Даниел Рикиардо и Серхио Перес; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес за пети пореден състезателен уикенд във Формула 1 не успя да стигне до финалния квалификационен сегмент и ще стартира извън топ 10. За последно той го стори в Маями, където спечели полпозишъна. След това негови грешки и стечения на обстоятелствата не позволиха на мексикански пилот да се класира в Q3. Перес заяви по-рано през сезона, че се притеснява от липсата си на скорост, а междувременно се появиха слухове, че в Ред Бул обмислят смяната му.

В тази ситуация Макс Верстапен заяви в Канада, че представянето на съотборника му не го притеснявало, но ако той не бил в екипа, нещата щели да изглеждат много различно в Ред Бул. По време на уикенда във Великобритания нидерландецът, който спечели на пистата Силвърстоун пети пореден полпозишън за сезон 2023, пак отправи критика към Перес.

„Не знам какво стана в квалификацията (с Перес), но с нашата кола трябва да се класира за Q3, разбира се“, заяви Верстапен по време на брифинг с нидерландски медии.

На въпрос какво се е объркало за Перес Верстапен отговори: „Трябва да питате Хелмут [Марко] или [Кристиан] Хорнер. Ние се борим за шампионата при конструкторите, но мисля, че мога сам да го сторя в момента.“

Сред имената, спрягани евентуално за мястото на Перес в Ред Бул, са Даниел Рикиардо и Лиам Лосън, които са резервни пилоти на тима в момента. Говори се и за Алекс Албон. Той е част от отбора на Уилямс в момента, но е кадър на академията на Ред Бул. Ползва се и с протекцията на притежаващото 51% от компанията Ред Бул тайландско семейство Йоовидя. На Силвърстоун Верстапен изрази необичайно положително мнение за Рикиардо. В контекста на конкретната ситуация то може да се тълкува и като намек.

„Той върши добра работа на симулатора. Това не е нещо, което ме впечатлява. Годините на Даниел в Макларън бяха трудни, но талант не се губи просто така. Той има огромен опит. Мисля, че просто се чувства добре с нас в момента. Освен това го познавам много добре. Можем да говорим за много неща“, каза Верстапен.

Хелмут Марко заяви, че в момента нямало нужда да сменя Перес. В предишни случаи, когато се е говорело за възможна промяна на пилот обаче, от Ред Бул до последно отричаха, че ще има такава

„Перес трябва да се стегне в квалификациите. По принцип прави добри състезания. Има късмет, че тук лесно може да се навакса. Но това винаги му е било слабост и се случва твърде често. Трябва да го промени. Ние също трябва да работим по въпроса, защото ако единият ти пилот е начело, а другият 16-ти, то нещо не е наред.“

„Перес е втори в генералното класиране и прави добри състезания, което го отличава от Ник де Врис. В момента няма нужда да се предприемат действия. Освен това понастоящем няма кой да го замени“, коментира Марко.