Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Когато разполагаш с бърза кола, не е необходимо да стигаш лимита

Верстапен: Когато разполагаш с бърза кола, не е необходимо да стигаш лимита

2736
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели пети пореден полпозишън и общо седми за сезон 2023 във Формула 1. Нидерландецът триумфира на пистата Силвърстоун и ще потегли от първа позиция в надпреварата за Гран при на Великобритания. Пилотът на Ред Бул претърпя нелеп инцидент в Q1 – на излизане от бокса удари питуола и счупи предното си крило. След това каза на тима си, че предницата му поднесла.

„Беше доста луда квалификация. Голям хаос, доста хлъзгаво на места“, коментира Верстапен.

„Накрая си направихме обиколките в Q3. Бях доста изненадан да видя Макларън-ите, но това класиране е страхотно за тях. На места по трасето имаше влажни места и трябваше да се внимава. Натискаш, за да дадеш добро време, но когато разполагаш с бърза кола, не е необходимо да стигаш лимита“, допълни Верстапен.

Серхио Перес за пета поредна квалификация не стигна Q3. След като спечели полпозишъна в Маями той не успя в следващите сесии за разпределение на местата на стартовата решетка да се класира в топ 10. Днес на пистата Силвърстоун остана 16-ти.

„Според мен червеният флаг бе по-дълъг от предварително предвиденото. (Q1 бе прекъсната, за да приберат маршалите спрелия на пистата болид на Кевин Магнусен – б.р.) Това не помогна за температурата на гумите. Жалко е, че се получи така след толкова добър петък, но пък състезателното темпо вчера изглеждаше страхотно. Старт от толкова задна позиция ще е ограничаване на щетите“, посочи Перес.

„Аз лично имам най-много проблеми с колата в такива променливи условия. И това си проличава най-ясно в подобни моменти. Трябва заедно с отбора да разберем защо се получава така и какво бихме могли да подобрим“, добави мексиканският пилот на Ред Бул.