Начало Избрани Календарът на F1 може да бъде допълнително разширен

Календарът на F1 може да бъде допълнително разширен

1926
0
F1 2022
F1 2022, снимка Ред Бул Контент Пуул

Календарът на F1 може да бъде допълнително разширен. Това е мнението на главния изпълнителен директор на световния шампионат Стефано Доменикали. В специално интервю за британския канал Sky Sports F1 той разкри, че в бъдеще календарът на шампионата може да се разрасне до цели 30 старта. 

Тазгодишният сезон в F1 ще включва рекорден брой стартове- 23. В момента правилата позволяват той да бъде разширен до 24, което е много вероятно да се случи още през 2023 г. Тогава в календара ще се завърнат надпреварите в Китай и Катар, които засега не са част от графика за настоящата кампания. Все пак е напълно възможно стартът в Катар да бъде включен, като заместник на Гран При на Русия.

Състезанието на аутодрома в Сочи бе извадено от шампионата заради началото на руската военна инвазия в Украйна преди месец. Във връзка с това италианецът заяви, че бързо ще бъде намерен заместник на надпреварата в Руската федерация.

Нарастващият интерес към F1, изразяван от промоутъри от цял свят, може да доведе до това бъдещите календари на спорта да съдържат 30 състезания. Въпреки това бъдещият план вероятно ще срещне голям отпор от страна на отборите, които вече са твърде напрегнати от настоящата програма.

В разговор с бившия пилот от Формула  и настоящ анализатор Мартин Брандъл,  Доменикали спомена за трето състезание в САЩ. Вероятно то ще се проведе в Лас Вегас. Също така той намекна и за евентуално допълнително състезание в Китай . Италианецът посочи и Африка като пазар, който проявява голям интерес към F1.

Освен Америка и Китай, смятам, че има потенциал скоро да се върнем и в Африка, каза той.

„Там има голям интерес към спорта. Със сигурност това е още една област, която досега липсваше в географията на нашия календар. Мисля, че има реална възможност догодина да стигнем до 24 надпревари. Бих казал, че има потенциал да достигнем 30! В момента наблюдаваме огромен интерес към нашия спорт в целия свят.“

От нас зависи да се опитаме да намерим правилния баланс.  Трябва да вземем предвид кои са местата, които биха искали да бъдат във Формула 1 и какви са историческите ценности, които трябва да видим в календара“, завърши Стефано Доменикали.

Преди няколко дни италианският специалист заяви, че F1 може да се откаже от настоящи състезания, за да направи място за нови Гран при. В момента лимитът от надпревари, които са разрешение според споразумението „Конкорд“, е 25. Най-голяма заплаха за отпадане от календара на световния шампионат след края на този сезон е Гран при на Франция. Договорът на пистата Пол Рикар изтича тази година и засега няма индикации, че ще бъде подновен.