Начало Рали Калин Бенчев дебютира в пустинно рали

Калин Бенчев дебютира в пустинно рали

510
0
Калин Бенчев
Калин Бенчев; снимка: sti.bg

Дебют в пустинно рали ще направи този уикенд бившият рали и рали-спринт шампион на България Калин Бенчев. Пилотът на sti.bg ще стартира в рали „UAQ 4х4”. Надпреварата е първи кръг от пустинния шампионат на Обединените арабски емирства, който се възстановява от понесения от коронавирус кризата удар.

„Състезанието в Дубай ще е може би най-трудното предизвикателство досега в кариерата ми“, заяви Бенчев преди заминаването. „Наясно съм, че ще трябва да се адаптирам към автомобил, който никога досега не съм карал, към рали, което е доста по-различно от тези у нас. Съвсем различни отсечки и настилка са. А и още не съм чул и гласа на навигатора, с когото ще се състезавам през уикенда – Язан Риджлех. Той обаче има опит по такива трасета и като пилот. Определено ще е интересно.“

„Ще работя с навигатора само на английски и ще трябва да адаптирам стила си на каране за пустинните отсечки с много дълги прави. Там шансът да попаднеш в пясъчен капан или да налетиш на голям камък е много голям”, допълни Бенчев.

Пустинният шампионат на ОАЕ се организира от Моторспорт клуба на ОАЕ (EMC). Организацията е основана от Абдула бин Файсал ин Султан ал Касими, като клубът провежда и шампионатите на ОАЕ по рали, раликрос и автокрос. Миналата година титлата в пустинния шампионат взе Абдула ал Касими, но се проведе само едно състезание – първият кръг в началото на годината.