Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Каталуния гони дата през лятото; в Португалия също готови да проведат F1...

Каталуния гони дата през лятото; в Португалия също готови да проведат F1 старт

952
0
Гран при на Испания, Каталуния, Барселона
снимка: Мерцедес

Обявеното от главния изпълнителен директор на Формула 1 Чейс Кери намерение за започване на Гран при шампионата в началото на юли предизвика поредица реакции сред организаторите на състезания. На Каталуния например са готови да проведат състезание през лятото, заяви директорът на трасето Хоан Фонтсере. По-рано той обясни, че трасето до Барселона е в състояние да посрещне Формула 1 и без зрители.

„Ако в Либърти смятат, че можем да помогнем на F1 за по-добър и силен шампионат, то ние ще сме на линия“, заяви Фонтсере

Това е позицията ни до ден-днешен. Предложихме да организираме състезание, тъй като разполагаме с 30-годишен опит и сме в много добро местоположение от гледна точка на логистиката. Чейс каза, че планират начало на първенството в Европа през юли-август. Ние със сигурност ще сме в този период. Попитаха ни дали има дата, която да не ни устройва и отговорът ни беше „не”. Искаме надпреварата да се състои. Ние сме в състояние да организираме всичко, за да помогнем на F1.”

По принцип през август испанците са масово на почивка, но Фонтсере допълни, че точно през 2020-та това едва ли ще е така.

„Можем да организираме събитие без зрители за две-три седмици”, повтори Фонтсере. „На пистата ни по принцип се провеждат мероприятия през 320 дни от годината, така че сме готови. Без публика ще е значително по-лесно, тъй като няма рекламна кампания, не се налага контрол на зрителите.”

Управляващият директор на Силвърстоун Стюарт Прингъл обяви, че на английската писта със сигурност няма да има зрители

Същевременно заяви, че нагласата на британските власти към възобновяване на спортните събития е окуражаваща.

„Борим се за една и съща цел и тя е сезонът да започне”, каза Прингъл. „Жалко, че състезанието ни няма да е пред фенове. Чакахме колкото се може по-дълго, но развитието на ситуацията сочи, че присъствието на публика няма да е възможно. Но е много окуражаващо, че от правителството демонстрираха желание за диалог с хората в спорта, за да видят какво би могло да се постигне”, допълни Прингъл.

Той също каза, че от Силвърстоун са готови да помогнат на Формула 1 да сглоби приличен сезон, дори и с повече от едно състезание на английската писта.

Междувременно от португалската писта Алгарве споделиха, че биха могли да приемат F1 старт

Трасето наскоро получи необходимия за това лиценз. Управляващият директор Паоло Пинейру каза, че съоръжението ще отвори през май и може да проведе състезание при затворени врати.

„Неколкократно сме водили преговори – първо с Бърни Екълстоун, после с Либърти Медия. Искаме да имаме състезание от Формула 1 и смятам, че в този период на пандемия ситуацията у нас е може би най-добрата в Европа.”

В Португалия потвърдените случаи на заразени с COVID-19 са над 24 320, починалите са 948 души. В района на Алгарве има около 200 болни, от които трима са в интензивно отделение.

„Имаме много хотели”, продължи Пинейру. „Пистата ни е с няколко различни конфигурации. Вече отработваме необходимите процедури за провеждане на състезание при закрити врати. Точно преди обявяването на карантината на пистата се състоя мероприятие на голям автомобилен производител. За това събитие създадохме подробен план за изолация. Всички наши сътрудници – работници, маршали, спасители – бяха отделени от участниците. В момента основният ни проблем е свързан не със здравеопазването, а с икономиката. Ето защо сме готови да направим състезание и през първия уикенд на юни, ако се налага.”