Начало Рали Катя Стратиева се пуска за 10-и път на рали Барум с нов...

Катя Стратиева се пуска за 10-и път на рали Барум с нов автомобил

222
0

Екатерина Стратиева ще участва за 10-и път в кариерата си рали Барум в Чехия (23-26 август), което е кръг от Европейския рали шампионат. Катя, която е една от най-успешните жени в рали спорта на европейската сцена за последното десетилетие, ще кара с нов за нея автомобил – Хюндай i20 за екипа на Motorsport Academy, мениджър на който е Петър Гьошев.

„Преди 10 години си пожелах да направя 10 участия в това състезание и да напиша една малка история на жена в един много мъжки спорт“, каза Стратиева, за която чешкото състезание ще е нейното 98-о участие в ралитата въобще. То обаче може да е и последното й рали, като Катя все пак има желание да ги направи 100, преди да се оттегли. Дали това ще стане времето ще покаже.

Досега Стратиева е направила 3 дни тестове с автомобила в базата на академията в Твърдица, като е останала приятно изненадана от качествата на колата: „Учудих се от звука на колата. Много по-шумна е от Ситроен Саксо. Свързах я със Сузуки Суфт, която съм карала преди. Но Хюндай-я се управлява с голяма лекота. Хареса ми как стои на пътя, като позволява плавно пързаляне.“

Гьошев пък обяви, че екипът на Motorsport Academy ще участва с общо 3 екипажа на Барум, като освен Стратиева, ще карат и двама поляци. Единият е Себастиан Тетер, който кара в едномарковия шампионат на Hyundai Racing Trophy. Колата на Стратиева ще бъде с различна цветова схема. Според Гьошев победа в Барум за Катя ще означава тя да е пред всички дамски екипажи – общо 5, в най-тежкото според него рали в Европа в момента.

„Благодаря на всички хора, които през годините ме подкрепиха, благодаря и на онези, които се опитаха да ме спънат, защото всъщност те ми помогнаха не по-малко в осъществяването на моите намерения в спорта“, каза още Катя, която както и миналата година ще кара на Барум с навигатора си Георги Аврамов. Той каза, че очаква двамата да се справят перфектно, като отсечките тази година в надпреварата не се различават особено от тези през миналата година.