Начало Рали Кен Блок критикува квалификационния формат

Кен Блок критикува квалификационния формат

31
0
Кен Блок

Кен Блок се завръща отново в Световния рали шампионат за надпреварата в Нова Зеландия. Американецът през тази година е участвал в три състезания. В Мексико той се класира на девето място и това бе последното му участие до този момент. Във Финландия 44-годишният пилот също смята да вземе участие. Той обаче не е съгласен с квалификационния формат, който бе въведен през тази година за надпреварите на макадам. През миналата година се стартираше според мястото в генералното класиране, което означаваше, че звездите на шампионата се появяваха на трасето още в началото. Сега обаче те могат да си избират своите места за стартиране.

В Нова Зеландия Блок ще стартира в утрешния ден от девета позиция.

„През тази година нещата не са както трябва“, заяви Блок пред Аутоспорт. „Получава се така, че ние идваме на дадено рали, за да изчистим трасето на топ пилотите. Това е в ущърб на частните пилоти и частните тимове.“

В започващото утре рали обаче това няма да е точно така, защото само спечелилият квалификацията Яри-Мати Латвала ще стартира от по-задна позиция. В други надпревари обаче се получава точно това, от което се оплаква американеца.

„В другите шампионати правилата се правят така, че да се изравняват силите. Ако един пилот печели непрекъснато дори се добавя баласт в колата му. Тук всичко се прави за пилотите на заводските отбори, който дори не са толкова много. Това намалява интереса, но все пак ще стартирам с удоволствие тук, защото обичам тази страна и нейните пътища.“

През 2007 г. Блок участва в четири състезания от Новозенландския рали шампионат. Предстои да видим, дали това ще му донесе предимство.