Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Киа с нов модел и в средния клас

Киа с нов модел и в средния клас

54
0

От Иван Тенчев,
Снимки: Киа Мотърс

В средата на миналия месец вносителите на Киа у нас представиха официално последния модел на корейците, които продават все по-добре в цяла Европа. Пред Народния театър в София бе демонстрирано новото Черато. Моделът заменя досегашните варианти в средния клас – Сефия и Шума. Автомобилът е версии с 4 врати и хечбек – с 5. Той е по-дълъг и широк от своите предшественици.
Още с качването в колата се открива малко неочаквано отвън пространство. Без да е претенциозен интериорът е определено задоволителен – с омекотени повърхности и класически елементи. Корейците залагат на онова, което им носи толкова успехи напоследък – добро ниво на всичко срещу добра цена.
Черато е построен е върху нова платформа, с увеличено разстояние между осите. Точно това, според корейците е позволило, да се постигне най-голямото пространство в купето за класа.
Нивата на оборудване са две – LX и по-луксозното EХ. Включен е кожен салон, множество електронни системи, борден компютър и 16-цолови джанти. Всички модели са оборудвани с шест въздушни възглавници, вкючващи странични въздушни завеси.
Базовият вариант е с 5-степенна механична скоростна кутия, дискови спирачки, серво управление, шофьорска седалка с движение в 6 посоки, аудиосистема с 6 говорителя и т.н.
Двигателите засега са 4 на брой. Те няма задължително да се предлагат на всички пазари. Бензиновите мотори са два – 1,6 и 2,0 литра. Системата за променлива дължина на хода на клапаните – CVVT намалява разхода и увеличава мощността. Двулитровият двигател, с който тествам колата има 138 к.с. и съм впечатлен от пъргавината му за това купе. Динамиката му изпраща Черато доста пъргаво напред, а моделът не изглежда бегачка а по-скоро приятен компактен продукт. Дизелите са с обем 1,5 и 2,0 литра Common Rail.